Μια πρωτοποριακή συσκευή φιλοδοξεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των ατόμων που πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον. Η συσκευή μειώνει τον αριθμό και τη διάρκεια των φαινομένων του «παγώματος» της βάδισης αυξάνοντας την ασφάλεια των ασθενών....
Η νόσος Πάρκινσον είναι μία από τις τέσσερις συχνότερες νευροεκφυλιστικές παθήσεις της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από την ανίατη νευρολογική νόσο η οποία προκαλείται όταν η ντοπαμίνη απουσιάζει από ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό επηρεάζει την ισορροπία, το βάδισμα και τις κινήσεις των άνω και κάτω άκρων. Παρατηρείται δηλαδή «πάγωμα» της κίνησης, που επηρεάζει συνήθως τα πόδια του ασθενούς κατά το βάδισμα (πάγωμα της βάδισης).
Oι ασθενείς με ιστορικό πτώσεων, διαταραχές βάδισης, ακινησία και ακαμψία βιώνουν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, ενώ αρκετοί παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνική απομόνωση. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου συχνά αποδεικνύεται αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση του «παγώματος» της βάδισης. Το 80% των ασθενών με επεισόδια «παγώματος βάδισης» βιώνουν περιστατικά πτώσεων, οι οποίες αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου για τους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον.
Η συσκευή που αναπτύσσει η εταιρεία ΠΑΝ-Αντίστιξις, η οποία είναι εγκατεστημένη στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του «Δημόκριτου», μειώνει τον αριθμό και τη διάρκεια των φαινομένων του «παγώματος» της βάδισης. Μέσω αλγορίθμων αναλύει την κίνηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο γιατρός να μπορεί να σχηματίσει ακριβή εικόνα για την επίδραση της συσκευής στα συμπτώματα. Συνδέεται ασύρματα με «έξυπνα γυαλιά» (smart glasses) μέσω Wi-Fi, ώστε να εμφανίζει τα οπτικά ερεθίσματα και επιτρέπει την παραγωγή αντικειμένων εικονικής πραγματικότητας. Όταν κάποιο οπτικό «εμπόδιο» εμφανιστεί στη διαδρομή των ασθενών, τότε μερικοί από αυτούς αρχίζουν να περπατούν κανονικά (πρόκειται για το φαινόμενο που ονομάζεται «kinesia paradoxa»). Αυτά τα «εμπόδια» ή οπτικές ενδείξεις μπορεί να είναι ακόμη και φύλλα χαρτιού τοποθετημένα στο πάτωμα.
Η συσκευή παρέχει τέτοιες οπτικές και ηχητικές ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή εντός και εκτός του σπιτιού του. Η συσκευή καταναλώνει χαμηλή ενέργεια και η μπαταρία της διαρκεί άνω των οκτώ ωρών. Στόχος της ΠΑΝ-Αντίστιξις είναι η τιμή πώλησης της συσκευής -η οποία έχει βάρος και μέγεθος όσο ένα smartphone- να κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ.