Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα διαφορετικά, όπως άφησε να εννοηθεί, η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες...
Σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σημαντικό και από πολιτική άποψη καθώς έχει υπάρξει κόπωση της κοινωνίας αλλά και για λόγους οικονομικούς. «Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της κλιμακίων θα επιστρέψουν σε «εύλογο χρόνο, όχι αυτή την εβδομάδα, αλλά την επόμενη» και δήλωσε πιο αισιόδοξος από την αρχή των επαφών. Ωστόσο παρά τις αισιόδοξες κλίμακες που εξέφρασε, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές.
«Υπάρχουν διαφωνίες που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν» ανέφερε και εξήγησε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις ούτε για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση ούτε για εκείνα που πρέπει να εφαρμόσει.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η πρώτη εβδομάδα επαφών ήταν αναγνωριστική και περιλάμβανε σαν κύριο μενού το ασφαλιστικό και το φόρο εισοδήματος. «Τα δύο αυτά ζητήματα έχουν δομικό χαρακτήρα διότι συνεισφέρουν στο βασικό στόχο να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2%» είπε και πρόσθεσε ότι η άλλη πλευρά συμφωνεί στην αρχιτεκτονική που προτείνουμε όπως για παράδειγμα ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα.
Ο υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις μέσω των τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν για «το που θα κλείσει το κενό, για την απόδοση των μέτρων και όταν επιστρέψουν οι θεσμοί θα έχουμε δύο εβδομάδες για το τελικό κείμενο».
«Υπάρχουν ακόμα αγκάθια» δήλωσε, εκτίμησε όμως ότι το με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε περάσει ένα μεγάλο κομμάτι των δυσκολιών και στην συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος ώστε η σελίδα να αλλάξει και να γίνουν επενδύσεις.
Δεσμεύτηκε τέλος ότι τα εργασιακά είναι εκτός πεδίου αξιολόγησης. «θα γίνει επιτροπή επί των θεμάτων αυτών και μόνο όταν αποφανθεί θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία».