Σήμα κινδύνου για τον Σαρωνικό εκπέμπουν οι φορείς του Πειραιά, σε περίπτωση ατυχήματος από την επιβάρυνση αστικών λυμάτων της Αττικής στο...
ΚΕΛ Ψυττάλειας.
Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν οι φορείς του Πειραιά σε υπόμνημα για τη τεκμηρίωση της διαφωνίας σχετικά με την επιπλέον επιβάρυνση της Ψυττάλειας με αστικά λύματα που απέστειλαν προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τη νεοσύστατη Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.
Το υπόμνημα έστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης , οι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης και Περάματος Γ. Λαγουδάκης και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας- Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) δια του προέδρου του Γρ. Γουρδομιχάλη.
Αφορμή για την αποστολή του υπομνήματος στάθηκε η ανάθεση στην παραπάνω Επιτροπή της αρμοδιότητας των Έργων Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμων Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας για τη διαχείριση των λυμάτων της Βορειοανατολικής Αττικής.
Οι φορείς της περιοχής του Πειραιά στο υπόμνημά τους τεκμηριώνουν και εξηγούν, αναλυτικά, τους λόγους της διαφωνίας τους με τη μεταφορά των λυμάτων της Βορειοανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η «λύση» της Ψυττάλειας για όσους ακόμη την υποστηρίζουν και την επεναφέρουν είναι επιστημονικά και τεχνικά αστήρικτη και ξεπερασμένη».
Ακόμα, σημειώνουν ότι τυχόν μεταφορά των λυμάτων από τη ΒΑ Αττική στη Ψυττάλεια προσκρούει στη διεθνή πρακτική, στην αρχή της εγγύτητας και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Καταλήγοντας οι φορείς του Πειραιά υπογραμμίζουν ότι μια σειρά λόγοι, που αναλύονται στο υπόμνημα «αυξάνουν τις πιθανότητες ενός σοβαρού σε μέγεθος και επιπτώσεις ατυχήματος, το οποίο θα επηρεάσει όλη την Αττική, θα καταστρέψει το Σαρωνικό και δεν θα είναι τεχνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά διαχειρίσιμο».