"Θα έχουμε έναν αριθμό ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας που θα είναι 50.000 με 70.000 μέσα στον...
επόμενο μήνα".
Αυτό δήλωσε αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του mega.
Παράλληλα, είπε ότι σήμερα υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Στη συνέχεια προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για εγκατάσταση των ανθρώπων εκεί.
Όπως τόνισε, έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ.
"Είχαμε υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots (τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς & Διαβατά). Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα", δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Κάνοντας λόγο για ενιαίο σχέδιο, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι υπολογίζεται, βάσει των μελετών που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, ότι θα εγκλωβιστούν 50.000 - 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, όπως τόνισε: "Οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιο, όταν κλείνουν τα σύνορα. Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα κλπ".
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πάντως ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως είπε, ήδη 3.000 παράνομοι μετανάστες έχουν αποχωρήσει δι' αυτού του τρόπου. "Για τους υπόλοιπους, υπάρχει η δέσμευση της Ευρώπης αλλά και της Γερμανίας, που ελπίζουμε να τηρηθεί. Αν όχι, κάποιοι θα βρουν τρόπο να φύγουν, άλλοι θα μείνουν εδώ", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι ακόμα οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί ότι έχει κλείσει ο διάδρομος. "Ελπίζω ότι θα πειστούν σύντομα. Πιστεύω ότι θα μειωθεί η ροή και θα περάσει το μήνυμα ότι το σύνορο εκεί είναι κλειστό. Μάλιστα, ετοιμάζουμε με τον ΟΗΕ ένα σποτάκι, το οποίο θα κάνει γνωστό ότι το σύνορο είναι κλειστό".