Αναγκασμένοι να φορούν έντονα χρωματισμένα βραχιόλια είναι οι αιτούντες άσυλο στο...
Κάρντιφ της Ουαλίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο Lynx House της Clearsprings στο Κάρντιφ είναι αναγκασμένοι να φοράνε το βραχιόλι όλη την ημέρα, αλλιώς δε μπορούν να λάβουν δωρεάν φαγητό.
Η Jo Stephens, βουλευτής των εργατικών από το Κάρντιφ, δήλωσε πως επικοινώνησε με την εταιρεία Clearsprings, η οποία είναι υπεύθυνη για τη στέγαση και σίτιση των αιτούντων άσυλο στο Κάρντιφ, και έκανε σοβαρά παράπονα για το θέμα των βραχιολιών. Δήλωσε σχετικά πως «αυτή η τακτική είναι τελείως αντίθετη με την καλοσύνη και την ευγένεια που έχουν επιδείξει οι πολίτες του Κάρντιφ προς τους αιτούντες άσυλο».
Η Clearsprings αναμένεται να αλλάξει το σύστημα μέσα στις επόμενες ημέρες και να αναγνωρίζει αλλιώς τους αιτούντες άσυλο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθούν ταυτότητες με φωτογραφίες για να λυθεί το ζήτημα.
Η υποχρέωση των αιτούντων άσυλο να φορούν τα βραχιόλια είναι το δεύτερο μεγάλο σκάνδαλο που ξεσπά στη Βρετανία αναφορικά με την υποδοχή τους. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε δημιουργηθεί ζήτημα στο Μιντλσμπρο όταν μαθεύτηκε πως η εταιρεία G4S, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο, έβαφε τις πόρτες τους κόκκινες για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.
Ένας ένοικος του Lynx House στο Κάρντιφ δήλωσε σχετικά με την παραμονή του εκεί πως «ο χρόνος που πέρασα στο Lynx House ήταν από τους χειρότερους της ζωής μου. Μισούσα να φοράω το βραχιόλι και μερικές φορές το έβγαζα, όταν όμως το έκανα αυτό τότε δε μπορούσα να φάω. Αν δεν θέλαμε να φορέσουμε τα βραχιόλια, μας απειλούσαν πως θα μας καταγγείλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Κάποιοι από τους υπαλλήλους εφάρμοζαν αυτή την τακτική πιο αυστηρά από τους υπόλοιπους. Έκανα διαμαρτυρία στην Clearsprings αλλά δεν άλλαξε κάτι. Το μέρος από το οποίο παίρναμε φαγητό ήταν περίπου δέκα λεπτά μακριά και μερικές φορές, όταν περπατάγαμε προς τα εκεί, τα βραχιόλια φαινόντουσαν και προκαλούσαν αντιδράσεις και πολύ άσχημα σχόλια από τους οδηγούς».
O Adam Hundt του δικηγορικού γραφείου Deighton Pierce Glynn δήλωσε πως «μας έχουν εκφραστεί ανησυχίες για αυτή την πρακτική και το ερευνούμε. Οι αιτούντες άσυλο είναι μια πολύ φοβισμένη και ευάλωτη μερίδα ανθρώπων και το τελευταίο που θέλουν είναι να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα είναι επικίνδυνο για αυτούς να γίνονται εύκολα αντιληπτοί οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί νιώθουν σαν να τους «σημαδεύουν» με αυτή την τακτική. Το πιο ανησυχητικό είναι το ότι το να φοράνε τα βραχιόλια είναι άμεσα συνδεδεμένο με το αν θα μπορούν να λάβουν φαγητό ή αν θα πρέπει να πεινάσουν. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος σίτισης ο οποίος δε θα περιλαμβάνει το δημόσιο εξευτελισμό τους».