Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει -σε προσχέδιο έκθεσης- «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων και σημειώνει ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα σε διάστημα τριών μηνών, τότε δεν αποκλείεται να δοθεί η πιθανότητα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια...
«Το προσχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμέλησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη δράση και οι ελλείψεις παραμείνουν, υπάρχει η πιθανότητα να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Το προσχέδιο της έκθεσης που συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη, βασίζεται σε επιτόπιους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2015.
«Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων, τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων που δεν αντιπαραβάλλονται με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS) και αυτήν της Europol» σημείωσε ο Ντομπρόφσκις.
«Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα από το Νοέμβριο και μετά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα» πρόσθεσε.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο Βλ.Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι αν εγκριθεί αυτό το σχέδιο έκθεσης από τη λεγόμενη Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και στη συνέχεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ (με ειδική πλειοψηφία), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει συστάσεις προς την Ελλάδα για να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ζητήσει η Επιτροπή, καθώς και άλλα διορθωτικά μέτρα που ενδεχομένως προκύψουν περαιτέρω μετά από νέες αποστολές αξιολόγησης.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις της Επιτροπής, εντός τριών μηνών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους για χρονική περίοδο από έξι μήνες έως δυο χρόνια. Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.
Ερωτηθείς, τέλος για την πρόταση της Σλοβενίας σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, μέσω της Frontex, o αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Frontex δεν μπορεί να επεμβαίνει σε χώρα εκτός της ΕΕ, αλλά τη δυνατότητα αυτή δίνει η πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «χρειάζεται συντονισμένη δράση με τις χώρες των Βαλκανίων» και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία και με την ΠΓΔΜ.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις πιέσεις που δέχεται η χώρα για το προσφυγικό.
Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ ζητά η Γερμανία
Για τη γερμανική κυβέρνηση, απόλυτη προτεραιότητα έχει η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, χωρίς αποτελεσματική φύλαξη, τίθεται σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο της Σένγκεν, προειδοποίησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη ασχοληθεί με αυτό το θέμα και συμφώνησε να συνεννοηθεί κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή στους πρώτους έξι μήνες του 2016, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, είπε ότι πρόκειται για μία χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία εισόδου στην ΕΕ και, «όπως με όλες τις χώρες που έχουν αυτό το στάτους, το θέμα είναι να αναπτύξουμε και την αστυνομική συνεργασία και συνεργασία ασφάλειας».
Αυτό, εξήγησε, συμπεριλαμβάνει και τη βήμα προς βήμα υιοθέτηση ευρωπαϊκών στάνταρντ.