Η παραγωγή θεατρικής παράστασης από την πρώτη Κρατική Σκηνή βασισμένης στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού ήταν για τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» η σταγόνα που ξεχείλισε το...
ποτήρι της οργής.
Η καταδίκη της επιλογής του Εθνικού Θεάτρου από τον πολιτικό κόσμο και τους συγγενείς των θυμάτων είναι συντριπτική. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο πρώην βουλευτής Λευτέρης Παπαδημητρίου, το μόνο θύμα της οργάνωσης που κατάφερε να επιζήσει, και η ομάδα συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ» είναι λίγοι μόνο από αυτούς που πήραν θέση στηλιτεύοντας την παράσταση «Ισορροπία του Nash» που ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Όλοι τους κάνουν λόγο για «εξαγνισμό» του Σάββα Ξηρού, ο οποίος προβάλλεται ως «αναλυτής αξιακών συστημάτων».
«Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν στην ηρωοποίηση τρομοκρατών και μάλιστα από δημόσιους φορείς», λέει ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Αρτας της Ν.Δ. κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος πυροβολήθηκε πέντε φορές στα πόδια τον Νοέμβριο του 1992 έξω από το σπίτι του στο Μαρούσι με το ιστορικό 45άρι της «17Ν», χωρίς να πέσει νεκρός. Τα ψυχικά αλλά και τα σωματικά τραύματα δεν έφυγαν από πάνω του ποτέ.
Για «στρατευμένη τέχνη» που εξυπηρετεί σκοπιμότητες κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης: «Θα περίμενε κανείς το επίσημο Εθνικό Θέατρο να αναζητάει την έμπνευσή του στους υπερασπιστές και όχι στους διώκτες της δημοκρατίας. Η τέχνη δεν έχει όρια. Η στρατευμένη όμως τέχνη κρίνεται ως προς τις σκοπιμότητές της. Ιδίως όταν έχει ως στόχο τον “εξαγνισμό” και την “ηρωοποίηση” ενός κατά συρροή δολοφόνου. Ευτυχώς, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι».
Στον ίδιο τόνο η κ. Μπακογιάννη έγραψε στο facebook: «Καταδικασμένος ως κατά συρροή δολοφόνος από την ελληνική Δικαιοσύνη, θεατρικός συγγραφέας με τα χρήματα του αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού, τι άλλο θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για να εξαγνίσει τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό;».Στην ίδια άτυπη οργάνωση είναι μέλος και η Αλεξία Μπακογιάννη. Ο γιος του δολοφονηθέντος εκδότη Νίκου Μομφεράτου, Γιώργο Μομφεράτο, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ», ανέφερε ότι εκφράζεται, όπως και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μέσα από κείμενο που δημοσίευσε η ομάδα:
«Το Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, φέρνοντας στο εθνικό προσκήνιο το έργο του κατά συρροή δολοφόνου. Με αυτό τον τρόπο η κεντρική εθνική σκηνή -έστω και στην, επίσης χρηματοδοτούμενη από δημόσιους πόρους, πειραματική της εκδοχή- δίνει την ευκαιρία στον κ. Ξηρό να κάνει τέχνη. Να γίνει τέχνη. Να δείξει τέχνη. Και δι’ αυτού του τρόπου να εξαγνιστεί η τρομοκρατική πράξη. Να γίνει συμπαθής ο δολοφόνος, γιατί πάνω απ’ όλα… είναι άνθρωπος».