Latest News

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Error 451: Η λογοκρισία στο διαδίκτυο απέκτησε πρωτόκολλο HTTP


Εάν προσπαθήσετε να μπείτε σε ένα site και σας βγάλει το μήνυμα Error 451, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει «πέσει» γιατί έχει λογοκριθεί από...
την κυβέρνηση.
Γιατί, όμως, 451; «Νονός» είναι ο Tim Bray, έναν από τους συν-δημιουργούς της XML, ο οποίος εμπνεύστηκε τον κωδικό σφάλματος που θα αποκαλύπτει τις κυβερνήσεις που λογοκρίνουν, από το μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι, «Φαρενάιτ 451».
Το «Φαρενάιτ 451», κυκλοφόρησε το 1953 και πλέον θεωρείται κλασικό. Θέμα του είναι η λογοκρισία, σε μια εποχή δυστοπική (το αντίθετο της ουτοπικής) που τα βιβλία είναι απαγορευμένα. Ομάδες εμπρηστών μπαίνουν στα σπίτια – μετά από καταγγελίες - όπου υπάρχουν ακόμα βιβλία και τα καίνε. Και ήρωες του βιβλίου, μια ομάδα που ακόμα αντιστέκεται.
Γιατί, όμως Φαρενάιτ 451; Ο Μπράντμπερι, επέλεξε για τίτλο τη θερμοκρασία 451 στην κλίμακα Φάρενάιτ, στην οποία γίνεται αυτανάφλεξη του χαρτιού.
Υπάρχει, όμως, λογοκρισία στο internet; Μπορούν οι κυβερνήσεις να λογοκρίνουν και να απαγορεύσουν το περιεχόμενο ενός site;
Ασφαλώς και υπάρχει. Και όσο το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται πεδίο ανταλλαγής ιδεών και κυρίως διάχυσης πληροφοριών που τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συστηματικά αποκρύπτουν, οι κυβερνήσεις με πρόσχημα την ασφάλεια ή τη διαφύλαξη πνευματικών δικαιωμάτων θα καταπατούν το θεμελιώδες σύμφωνα με τον ΟΗΕ δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Γιατί όταν ένα site λογοκρίνεται, επειδή σε μια κυβέρνηση δεν αρέσει το περιεχόμενό του, το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα καταπατάται.
Έτσι ο Tim Bray σκέφθηκε ότι οι πολίτες πρέπει μέσω του Error 451, να γνωρίζουν ότι μια κυβέρνηση έχει απαγορεύσει ένα συγκεκριμένο site, έχει λογοκρίνει το περιεχόμενό του και δεν πρόκειται απλώς για κάποιο λάθος σύνδεσης όπως εμφανίζεται μέχρι σήμερα.
Η ανακοίνωση και μόνο ότι η Internet Engineering Steering Group (IESG) ενέκρινε τη χρήση του Error Code 451 για χρήση σε λογοκριμένες ιστοσελίδες δυο χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης από τον Bray, έχει προκαλέσει πανικό. Και αυτό γιατί οι κυβερνήσεις δεν θέλουν οι πολίτες να γνωρίζουν ότι λογοκρίνουν ακόμα και τον παγκόσμιο ιστό.
Και το μπαλάκι, πλέον, βρίσκεται στους ισχυρούς του πλανήτη. Γιατί το ερώτημα είναι εάν θα λογοκρίνουν και την χρήση του Error 451. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως, τότε σίγουρα ζούμε σε μια δυστοπία και όχι σαν ήρωες μυθιστορήματος.