Η Ρωσία κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα έπειτα από ένα συμβάν που σημειώθηκε στις 09.00 το πρωί της...
Κυριακής 13,6 ναυτικά μίλια μακριά από τη Λήμνο, κατά το οποίο ένα ρωσικό αντιτορπιλικό κατάφερε μόλις να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.
Κυριακής 13,6 ναυτικά μίλια μακριά από τη Λήμνο, κατά το οποίο ένα ρωσικό αντιτορπιλικό κατάφερε μόλις να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.
"Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.{13,6 μίλια} από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος", ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Συνεχίζοντας, αναφέρει πως το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού χρησιμοποίησε ελαφρά όπλα για να προειδοποιήσει το αλιευτικό.
Το ρωσικό πλήρωμα εντόπισε το τουρκικό αλιευτικό σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου να κατευθύνεται προς το αντιτορπιλικό. Οι Ρώσοι άνοιξαν αμέσως πυρ, φροντίζοντας να μην χτυπήσουν το τουρκικό σκάφος, με στόχο να αποφευχθεί η πρόσκρουση των δύο σκαφών. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως το αλιευτικό άλλαξε τότε πορεία, διατηρώντας απόσταση περίπου 500 μέτρων από το Smetlivy, χωρίς όμως να φροντίσει να επικοινωνήσει με αυτό.
"Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκίας προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με το περιστατικό στο Αιγαίο πέλαγος" ανέφερε η ανακοίνωση.
Τι λέει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δίνει η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ, η ελληνική ηγεσία του πολεμικού ναυτικού κάνει λόγο για ένα περιστατικό το οποίο συνέβη το βράδυ του Σαββάτου, ενώ όπως αναφέρουν οι Έλληνες αξιωματικοί δεν επρόκειτο για ένα μόνο ρωσικό σκάφος, αλλά για περισσότερα.
Τα ρωσικά πολεμικά παρεμποδίστηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στα στενά του Βοσπόρου από τουρκικό αλιευτικό, το οποίο δεν άλλαζε πορεία παρά τη χρήση φωτοσημαντήρων και άλλων μέσων που μεταχειρίστηκαν τα ρωσικά πλοία για να δηλώσουν τη θέση τους.
Τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία πριν από 20 μέρες. Η Μόσχα δια στόματος του προέδρου της Β. Πούτιν, έκανε λόγο για "πισώπλατη μαχαιριά" και κατέστησε σαφές πως η πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.
Το μαύρο κουτί του ρωσικού Su-24 το οποίο κατερρίφθη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκεται από την περασμένη βδομάδα στα χέρια του προέδρου Πούτιν, ο οποίος και είπε ότι πρέπει να ανοιχτεί ενώπιον διεθνούς ομάδας ειδικών, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το προδοτικό "μαχαίρωμα στην πλάτη".