Με έναν αρχικό λογαριασμό για πρόσθετους φόρους που φτάνει τα 950 εκ. ευρώ ξεκινά το 2016 με βάση τα μέτρα που...
έχουν υιοθετηθεί με το εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε όλη του την έκταση τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με το enikonomia.gr, πρώτοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2016 πρόσθετους φόρους ύψους 314 εκατ. ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν, αναδρομικά για όλο το 2015, με συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένους κατά 42,8% έως 185,7%.
Ειδικά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2016 την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση των συντελεστών της εισφοράς στον τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.
Οι αγρότες, μετά το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, θα δουν την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποφάσισε για τα αγροτικά εισοδήματα να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 πρόσθετο φόρο 142,2 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα από ακίνητα, αναμένεται να καθιερωθεί μια νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι.
Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2016 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους», που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση.
Συγκεκριμένα η «προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους» θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75% του κύριου φόρου. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν κύριο φόρο 26% και αυξημένες προκαταβολές
Αυξημένες κατά 150 εκατ. ευρώ θα είναι το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Μετά την αύξηση της «προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου έτους» από το 80% στο 100% του κύριου φόρου, για τις ανώνυμες εταιρίες και τις ΕΠΕ, η οποία επιβλήθηκε αναδρομικά για τη χρήση του 2014, τα φετινά κέρδη όλων των επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με συντελεστή 29% αντί 26% την προηγούμενη χρονιά. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρίες θα πληρώσουν ταυτόχρονα και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.
Ο λογαριασμός που έρχεται
Το κακό δεν σταματά εδώ όμως. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται περισσότερες επιβαρύνσεις που θα πάρουν την οριστική τους μορφή τους πρώτους μήνες του χρόνου.
Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αφορούν:
• Την αλλαγή της κλίμακας φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών. Οι νέες κλίμακες θα ενσωματώνουν και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αυξάνοντας την καθαρή φορολογική επιβάρυνση.
• Την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των τελών κυκλοφορίας με την μετατόπιση του κόστους από την κατοχή στην χρήση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας και να αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης βενζίνης και υγραερίου.
• Την πληρωμή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο των 12 μηνών του 2016 σε προϊόντα και υπηρεσίες και την διεύρυνση της άρσης της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε άλλα 7 νησιά του Αιγίου.