Μια φτωχή οικιακή βοηθός ανακηρύχθηκε ως μία από τις «πιο σημαντικές γυναίκες»...
του κόσμου.
Μια 27χρονη οικιακή βοηθός από το Χονγκ Κονγκ, ανακηρύχθηκε ως μία από τις «πιο σημαντικές γυναίκες» του κόσμου! Και το κατάφερε μέσω της φωτογραφίας...
Μετά από 10 χρόνια εργασίας ως καμαριέρα στο Χονγκ Κονγκ, η φωτογράφος Xyza Cruz Bacani διακρίθηκε ως μια από τις 100 γυναίκες της χρονιάς για το 2015 από το BBC.
Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ήταν απλά μια καμαριέρα
«Μέχρι το Μάρτιο του 2015, συνήθιζα να ξυπνάω νωρίς, να καθαρίζω το σπίτι πριν ξυπνήσει το αφεντικό μου, να προετοιμάζω το πρωινό και στη συνέχεια πίνω τον καφέ μου» λέει η 27χρονη. «Το υπόλοιπο της ημέρας το περνούσα με τα παιδιά και κάνοντας θελήματα».
Η Bacani ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία στα τέλη του 2009, επειδή ήθελε να δώσει στη μητέρα της την ευκαιρία να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της.
«Ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες, γιατί ήθελα να δείξω πώς ζουν οι οικιακές βοηθοί, αλλά κυρίως λόγω της μητέρας μου. Εκείνη δεν βγαίνει ποτέ έξω και δουλεύει συνεχώς», λέει. «Έγινα το βλέμμα της στον έξω κόσμο».
«Η φωτογραφία με απελευθέρωσε»
«Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία ένιωσα ελεύθερη. Υπάρχει ένα κακό στίγμα για τις οικιακές βοηθούς. Η κοινωνία δεν σε έχει σε υπόληψη. Μέσα από τη φωτογραφία, ένιωσα ότι απαλλάχτηκα από το συγκεκριμένο στίγμα».
«Ημουν πεισματάρα»
Θυμάμαι την πρώτη φορά που είπα στη μητέρα μου ότι ήθελα να αγοράσω μια κάμερα. «Η φωτογραφία είναι μόνο για τους πλούσιους ανθρώπους» μου είπε. Πράγματι, οι κάμερες είναι ακριβές. Όταν είσαι φτωχός, η ανάγκη να επιβιώσεις είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη να δημιουργήσεις τέχνη. Αλλά ήμουν πεισματάρα και αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή, τον Δεκέμβριο του 2009, με χρήματα που δανείστηκα από το αφεντικό μου. Μου κόστισε όσο οι μισθοί 2 μηνών.
Το 2014, η Bacani, η οποία ήταν απολύτως αυτοδίδακτη, έκανε αίτηση για υποτροφία από το Magnum Foundation Human Rights Fellowship, το οποίο χρηματοδοτεί μαθήματα φωτογραφίας έξι εβδομάδων στη Νέα Υόρκη. Τον Μάρτιο του 2015, έγινε δεκτή και το καλοκαίρι που μας πέρασε πήγε στη Νέα Υόρκη μαζί με άλλους πέντε φωτογράφους από όλο τον κόσμο.
Ο έντονος και σοκαριστικός κόσμος της
Οι φωτογραφίες που τραβάει Bacani είναι έντονες και μερικές φορές σοκαριστικές. Την απασχολούν τα θέματα της ζωής των οικιακών βοηθών, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, και τα θέματα που αφορούν την εμπορία ανθρώπων.
Στις 15 Νοεμβρίου, το BBC συμπεριέλαβε την Bacani στις «100 γυναίκες της χρονιάς για το 2015», μια λίστα που περιλαμβάνει συνήθως προνομιακές γυναίκες που έχουν την πολυτέλεια να οραματίζονται.
Παρ 'όλα αυτά η Bacani λέει ότι ακόμα και τώρα σήμερα νιώθει ότι δεν έχει κάνει αρκετά:
«Ποτέ δεν μου άρεσαν οι φωτογραφίες μου! Απλά δουλεύω! Ίσως λόγω της προηγούμενης δουλειάς μου ως οικιακή βοηθός. Απλά δουλεύω».