Για τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση του Γ. Σακελλαρίδη δεν ήρθε στα ξαφνικά. Πλέον ο δημοφιλέστερος ίσως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός Βουλής, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για... «ακατανόητη στάση».
Σε μια ανακοίνωση τεσσάρων παραγράφων ο βουλευτής Ά Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Για τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση του κ. Σακελλαρίδη δεν ήρθε στα ξαφνικά. Δεν ήταν θέμα καν μερικών εβδομάδων. Είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το καλοκαίρι, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. Πλέον ο δημοφιλέστερος ίσως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός Βουλής, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «ακατανόητη στάση».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σακελλαρίδης δεν προτίθεται να ενταχθεί σε κάποιον άλλον κομματικό σχηματισμό και δεν εμφανίζει διάθεση να συμμετέχει στη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και να έχει μια διακριτική παρουσία στα συλλογικά όργανα του κόμματος και το επικείμενο συνέδριο. Η αποχώρηση του κ. Σακελλαρίδη ενισχύει την πολιτική μελαγχολία που σκιάζει τα στελέχη του πρώτου κυβερνητικού κόμματος.
Ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί ένα προηγούμενο – τουλάχιστον για τους βουλευτές που έχουν στενούς δεσμούς με το κόμμα, καθώς όσοι από αυτούς θα θελήσουν στην πορεία να διαφοροποιηθούν, θα βρεθούν μπροστά στο παράδειγμα του πρώην βουλευτή, ο οποίος επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης.
Εχθές στην επιστολή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε τα εξής:
«Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.
Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία».
Λίγο πριν από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν προϊδεάσει για τις εξελίξεις που έρχονταν με την παρακάτω σύντομη ανακοίνωση:
«Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα».
Επιπλέον, λίγο αργότερα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου σχολιάζοντας την απόφαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σημείωναν πως το οικονομικό πρόγραμμα ήταν γνωστό από τον Αύγουστο, οπότε και ψηφίστηκε, και το γνώριζαν οι υποψήφιοι βουλευτές. Ανέφεραν πως θα έπρεπε τότε να τεθεί η όποια ένσταση ή, το αργότερο, όταν καταρτίζονταν τα ψηφοδέλτια των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Η ακρίβεια της κυβερνητικής ανακοίνωσης ελέγχεται, καθώς μια γραμμή πληροφόρησης κάνει λόγο για συζητήσεις που εδώ και μερικές ημέρες διεξάγονταν προκειμένου να μεταπειστεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πάρει την οριστική απόφασή του να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Μάλιστα είχε επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. Αλλωστε ο κ. Σακελλαρίδης εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε κρατήσει αποστάσεις τόσο από την κυβερνητική πολιτική, όσο και από τον υπόλοιπο στενό πυρήνα του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να έχει χάσει ουσιαστικά το κανάλι επαφής προσωπικά με τον Αλέξη Τσιπρα.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δυο ημέρες πριν από την παραίτησή του, ο τελευταίος γνωστοποίησε με κάθετο τρόπο τις αποφάσεις του. Ο κ. Σακελλαρίδης συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χρήστο Μαντά. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, αν και ήταν δύσκολες, ιδίως με τον κ. Τσακαλώτο, καθώς τους δύο άνδρες τους ενώνει στενή φιλία. Πρόκειται, άλλωστε, για τον άνθρωπο που σύμφωνα με ορισμένες πηγές είχε συμβάλλει στο να πειστεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Επιστρέφοντας ο πρωθυπουργός από την Τουρκία και ζητώντας να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα, πληροφορήθηκε πως η φημολογία περί παραίτησης ή αποχής του κ. Σακελλαρίδη από την ψηφοφορία έχει ενταθεί. Παράλληλα είχε λάβει στο κινητό του τηλέφωνο ένα μήνυμα από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τότε, ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε ο ίδιος με τον βουλευτή. Συζήτησαν ξανά το θέμα και ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως του είναι αδύνατον να συνεχίζει να στηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ανακοινώσεις, του κ. Σακελλαρίδη και του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν θέμα χρόνου να εκδοθούν.
Τσίπρας και Σακελλαρίδης, αν και είχαν σταματήσει να συνεργάζονται μετά την αποχώρηση του τελευταίου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είχαν κρατήσει καλές επαφές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το βράδυ των εκλογών του Σεπτεμβρίου ο κ. Σακελλαρίδης βρισκόταν στο γραφείο του Αλέξη Τσιπρα στην Κουμουνδούρου, απ' όπου παρακολούθησε τα αποτελέσματα των εκλογών μαζί με τους Νίκο Παππά, Άγγελο Τσέκερη, Θόδωρο Μιχόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλου κα.
Ωστόσο η επιλογή που έκανε μετά την επίτευξη της συμφωνίας του Ιουλίου να απομακρυνθεί από το κυβερνητικό σχήμα δεν είχε αλλάξει. Τότε ο κ. Σακελλαρίδης είχε αποφασίσει να κρατήσει αποστάσεις από την υποστήριξη της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, καθώς δυσκολευόταν να το υποστηρίξει δημόσια. Ήδη από την εβδομάδα του δημοψηφίσματος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέφευγε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ αργότερα αρνιόταν να δώσει συνεντεύξεις, αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες προεκλογικές τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Σακελλαρίδης δεν έκρυβε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υποστηρίξει οποιοδήποτε μνημονιακό νομοσχέδιο, αν και εμφανιζόταν πρόθυμος να εκφραστεί υπέρ οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα άπτονταν άλλων θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα κα.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τις κυβερνητικές επιλογές. Μετά την προκήρυξη των εκλογών είχε ανοίξει θέμα για το αν θα συμμετέχει σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εκείνος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Τσιπρα, αλλά και από ένα σημαντικό κομμάτι των "53+" κατά τις συναντήσεις στην εφημερίδα Εποχή, που εκείνη την εποχή ακόμα αποτελούσαν μια συμπαγής ομάδα, τελικά τον έπεισαν πως το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο αν δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία.
Αμέσως μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσιπρας του πρότεινε να συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σε διάφορες θέσεις. Η στάση του να μην συμμετέχει πουθενά δεν είχε αλλάξει. Παρά το γεγονός ότι δεν πήρε υπουργικό χαρτοφυλάκιο βρισκόταν καθημερινά στη Βουλή, συμμετείχε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας επί ώρες, όσο λίγοι βουλευτές...
protothema.gr