Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι υποφέρουν από τη φοβία της Παρασκευής και 13, θεωρώντας την πλέον γρουσούζικη ημέρα...
του χρόνου.
Διεθνής έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θεωρεί τον εαυτό του προληπτικό.
Ενδεικτικό των προκαταλήψεων είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές στο εξωτερικό όπου κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και από τον 12ο όροφο πηγαίνουν κατευθείαν στον 14ο ενώ πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
Τα πιο σκοτεινά σημεία του μυαλού ανοίγει η Παρασκευή και 13, ημερομηνία που προκαλεί τρόμο και πανικό σε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι προληπτικοί θεωρούν την συγκεκριμένη ημέρα την πιο γρουσούζικη του χρόνου και παίρνουν τα μέτρα τους. Ήδη έχουν αρματωθεί με σκόρδα και μπλε χάντρες, ενώ το πέρασμα κάτω από σκάλα ή το άνοιγμα ομπρέλας μέσα στο σπίτι απαγορεύονται δια ροπάλου.
Μάλιστα σε κάποιες χώρες προκαταλήψεις φθάνουν στα όρια της υπερβολής, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές στο εξωτερικό όπου κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και από τον 12ο όροφο πηγαίνουν κατευθείαν στον 14ο, ενώ πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
Στην χώρα μας αν και παραδοσιακή γκαντεμο-μέρα θεωρείται η Τρίτη και 13, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την Paraskevidekatriaphobia, όπως είναι διεθνώς γνωστή η εν λόγω φοβία Η διευθύντρια του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, έχουν δοθεί αρκετές ερμηνείες που στηρίζουν το ότι η ημέρα αυτή φέρνει κακή τύχη. «Είναι γεγονός ότι για εμάς η "γρουσούζικη" ημέρα είναι η Τρίτη και 13, διότι η Τρίτη έχει συνδεθεί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο ,και η Παρασκευή φαίνεται ότι επηρεάζει τους έλληνες, καθώς είναι συνδεδεμένη με την ταφή του Χριστού. Όσο για τον αριθμό 13, είναι ένας αριθμός που καταστρατηγεί την αρμονία του 12: δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι μήνες, 12 οι Απόστολοι. Υπάρχει βέβαια και η... βιβλική εξήγηση με τους 13 συμμετέχοντες στον Μυστικό Δείπνο», αναφέρει η κυρία Πολυμέρου-Καμηλάκη.
Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει έρευνες για τις παγίδες που κρύβει η Παρασκευή και 13. Στο βρετανικό πανεπιστήμιο Χερντφορσάιρ, ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάισμαν, μελέτησε 2.068 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις αντιμετωπίζει με τρόμο τη συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι πιο στρεσαρισμένος την ημέρα αυτή και κατ' επέκταση πιο επιρρεπής στα ατυχήματα.
Στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal», δημοσιεύτηκε παλαιότερα μελέτη με τον τίτλο «Σας κάνει κακό η Παρασκευή και 13;», με πολύ αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα. Η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεγαν το αυτοκίνητο αυτήν την ημέρα μειωνόταν, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών λόγω αυτοκινητικών ατυχημάτων στα νοσοκομεία αυξανόταν.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων από αυτοκίνητο την Παρασκευή και 13 και την ίδια ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Όπως και να έχει το θέμα είτε είστε προληπτικοί είτε όχι, καλό θα είναι να έχετε το νου σας τις Παρασκευές ή τις Τρίτες που συνδυάζονται με τον αριθμό 13, ένα πέταλο, λίγο σκόρδο, ή μια χάντρα θαλασσιά καλό θα είναι να σας βρίσκεται… για το κακό το μάτι βρε αδερφέ!
Προσοχή στα ατυχήματα. Ερευνητές πάντως έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μελέτες σχετικά με τη... δυσοίωνη αυτή ημέρα. Χαρακτηριστική είναι αυτή του βρετανικού Πανεπιστημίου του Χερντφορσάιρ. Ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάισμαν μελέτησε 2.068 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις, ο οποίος και αντιμετωπίζει με φόβο τη συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι πιο στρεσαρισμένος την ημέρα αυτή και κατ' επέκταση πιο επιρρεπής στα ατυχήματα.
Παλαιότερη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» με τίτλο «Σας κάνει κακό η Παρασκευή και 13;», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεγαν το αυτοκίνητο αυτήν την ημέρα μειωνόταν, ο αριθμός των εισαγωγών λόγω αυτοκινητικών ατυχημάτων στα νοσοκομεία αυξανόταν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων από αυτοκίνητο την Παρασκευή και 13 και την ίδια ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα.