Latest News

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Στη φυλακή ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που κατηγορείται ότι δωροδόκησε Σμπώκο και Τσοχατζόπουλο για να του αναθέσουν την προμήθεια τεσσάρων...
ιπτάμενων ραντάρ. 
Η μαραθώνια απολογία του επιχειρηματία στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη διήρκεσε περίπου επτά ώρες.
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της απολογίας του Θωμά Λιακουνάκου η σύζυγος του επιχειρηματία Νατάσα.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αφορούν στη διακίνηση μαύρου χρήματος για την προμήθεια τεσσάρων ραντάρ από την σουηδική εταιρεία Ericsson, κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Τελικοί αποδέκτες των μιζών – που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ είναι – σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και το άλλοτε δεξί του χέρι στο υπουργείο Γιάννης Σμπώκος, και οι δύο σήμερα καταδικασμένοι και κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού.
Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος έχουν καταδικαστεί από σε πρώτο βαθμό σε πολυετείς καθείρξεις για μια άλλη υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος σε εξοπλιστικά που αφορά στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Tor-M1.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο σπίτι του στη Φιλοθέη έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια. Στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον της αλλά ζήτησε και έλαβε προθεσμία για σήμερα προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.
Κατά την απολογία του ο Θωμάς Λιακουνάκος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δωροδοκήσει κανένα κρατικό αξιωματούχο.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία που οδήγησαν τις ανακριτικές αρχές στην έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του επιχειρηματία;
Στο πλαίσιο της ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεντρώθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η σουηδική Ericsson, κύρια ανάδοχος της σύμβασης των ιπτάμενων ραντάρ που υπεγράφη τον Ιούλιο του 1999 κατέθετε μεγάλα χρηματικά ποσά στον λογαριασμό που τηρούσε η εταιρία Interaction Limited -με πραγματικούς ιδιοκτήτες τον Θωμά Λιακουνάκο και τον συγκατηγορούμενό του Peter Coleridge- στην τράπεζα HSBC του Μονακό. Από την Interaction του Θωμά Λιακουνάκου οι μίζες έφταναν στην «Rea International» και την «Highwood».
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι καταθέσεις γίνονταν στην offshore του Θωμά Λιακουνάκου με σκοπό να καλυφθούν τα ίχνη του αρχικού καταθέτη, δηλαδή της Eicsson, και να γίνει πιο δύσκολος ο εντοπισμός του.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Λιακουνάκος χρησιμοποιούσε διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Μονακό και άλλες χώρες «αξιοποιώντας» παραλλήλως την συνεργασία προσώπων που λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι και εμφανίζονταν ότι είναι οι υποτιθέμενοι δικαιούχοι. Στην πραγματικότητα όμως, τα χρήματα της δωροδοκίας κατέληγαν σε δύο πρόσωπα στην Ελλάδα: Τον πρώην Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Ιωάννη Σμπώκο.