Κυριακάτικο τραπέζι κατά της σπατάλης τροφίμων με 5.000 προσκεκλημένους...
στην Αθήνα.
Ένα γιγαντιαίο μπριάμ, μαγειρεμένο με λαχανικά που θα απορρίπτονταν λόγω «ασχήμιας», με 5.000 δωρεάν μερίδες στην πλατεία Κοτζιά. Και αυτό, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, «Feeding the 5.000».
Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι... εμφανίσιμα και άλλα επειδή περισσεύουν.
Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Α
κόμη, αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.
Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα και έτσι, τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις ΗΠΑ.
Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στα υπέρογκα μεγέθη της τροφής που σπαταλάται, η εκδήλωση «Με-Νού για 5.000» καταφτάνει ως μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά, το «Feeding the 5.000» θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5.000 πολίτες.
Το γεύμα θα προετοιμαστεί από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα πετιόντουσαν και δεν θα έφταναν ποτέ στην αγορά, λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».