Βαρύ πλήγμα υπέστη ο ιδιωτικός τομέας την πενταετία 2009-2014, έτσι όπως προκύπτει και από την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία...
Grant Thomson.
Μέσα σε πέντε χρόνια, όπως σημειώνει το Vima.gr, χάθηκε το 19% του απασχολούμενοι εργατικού δυναμικού, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά της ανεργίας. Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκε ένα δείγμα 4.997 επιχειρήσεις για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (2009-2014).
Οι επιπτώσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ: ψαλιδίστηκαν σημαντικά τα κέρδη, ενώ υπήρχε συρρίκνωση κατά 60% του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν στα δημόσια ταμεία.
Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δείγματος φαίνεται να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους, εν τούτοις, αν δεν ληφθεί υπόψη ο τομέας επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαιοειδών, συνάγεται ότι έχουν χάσει το 10% των πωλήσεών τους. Αντιθέτως, σε επίπεδο μικρών εταιρειών, αυτές έχουν «χάσει» το 35% των πωλήσεών τους.
H συνολική λειτουργική κερδοφορία εμφανίζεται μειωμένη κατά 32% (4,8 δισ. ευρώ) από το 2009 στο 2014. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η συνολική κερδοφορία προ φόρων των επιχειρήσεων του δείγματος εμφανίζεται μειωμένη κατά 86% (5,3 δισ. ευρώ). Ενθαρρυντική είναι η διαπίστωση ότι κατά τα τελευταία δύο έτη αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών με κερδοφορία.
Μειώθηκε ο δανεισμός
Ο καθαρός δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 7,5 δισ. ευρώ. Η μείωση στον συνολικό καθαρό δανεισμό των επιχειρήσεων έχει τις βάσεις της κυρίως στην αδυναμία πρόσβασης σε νέα δανειακά κεφάλαια και στην αυξανόμενη πίεση από πλευράς χρηματοπιστωτικού τομέα για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων. Η παραπάνω έρευνα της Grant Thornton θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου.
Αβεβαιότητα
Οι συνεντεύξεις οι οποίες διεξήχθησαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αποκαλύπτουν πτώση της αισιοδοξίας για την οικονομία από -38% το δεύτερο τρίμηνο σε -60% το τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα η οικονομική αβεβαιότητα είναι ο κύριος περιορισμός που πνίγει την ελληνική επιχειρηματική ανάπτυξη. Το φαινόμενο αυτό πιθανώς να έχει ξεθυμάνει ως έναν βαθμό μετά τις εκλογές, αλλά υπάρχει ακόμη, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα αποτελεί την 45η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με εκτιμώμενο συνολικό κύκλο εργασιών στο ύψος των 238 δισ. δολαρίων το 2014, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης δυναμικότητας της Grant Thornton κατατάσσει την Ελλάδα στο νούμερο 51, στην ίδια θέση με την Ιταλία για τον δυναμισμό του περιβάλλοντος της επιχειρηματικής ανάπτυξης.