Νέες συγκρούσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες με φωτιές και μπλόκα από πρόσφυγες συνθέτουν το σκηνικό χάους ...
στη Μυτιλήνη.
Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και πορεύτηκαν προς το λιμάνι της πόλης όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που ζουν στο λιμάνι. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας. Έχουν καταλάβει την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και έχουν κόψει την πόλη στη μέση. Αίτημά τους η γρήγορη καταγραφή τους και η μετάβασή τους στην Αθήνα.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη που συνόδευε το πλήθος έχει παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό δεν αποκλείονται λεηλασίες.
Φωτιές
Στο μεταξύ από το πρωί έχουν εκδηλωθεί φωτιές κατά μήκος του δρόμου, από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο δασικό αλσύλλιο Τσαμάκια. Πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλούν για φωτιές αντιπερισπασμού που ανάβουν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.
Νέες διασώσεις
Νωρίτερα το πρωί δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν ανοιχτά της Μυτιλήνης από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 και ένα πλωτό του λιμενικού.
Σύμφωνα με τον πλοίαρχο του Blue Star 1, Σπύρο Πεφάνη, ο αξιωματικός της βάρδιας του πλοίου, το οποίο πραγματοποιούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο, εντόπισε το μισοβυθισμένο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες και αμέσως ειδοποίησε το πλήρωμα και τις αρχές.
Όπως ανέφερε ο κ. Πεφάνης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πολλοί μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, είχαν πέσει στη θάλασσα και στη φουσκωτή λέμβο, η οποία εντοπίστηκε τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, υπήρχε εισροή υδάτων.
Η πλειοψηφία των μεταναστών που βρίσκονταν στη θάλασσα είχαν σωσίβια, ωστόσο, σύμφωνα με το πλοίαρχο, ένα μωράκι επτά περίπου μηνών καθώς και ένας ενήλικος που ήταν μαζί του, δεν φορούσαν. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες, πως οι μετανάστες βρίσκονταν στη θάλασσα για τουλάχιστον οκτώ ώρες!
Συνολικά 26 μετανάστες περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού και 35 από το πλοίο Βlue Star, ενώ αυτή την ώρα μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αν και μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι.
Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2492 μετανάστες από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.
Κάθε ημέρα επεισόδια
Εν τω μεταξύ, τα επεισόδια από μετανάστες που έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν γίνει πια καθημερινότητα στην Μυτιλήνη, αλλά και ο τρομακτικός αριθμός των 17.000 ανθρώπων που στοιβάζονται σε χώρους που απουσιάζουν έστω και οι βασικές υποδομές για να τους φιλοξενούν, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση στο νησί, που αρκεί μια σπίθα για να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο των αρχών και να προκαλέσει μια εξέγερση με άγνωστες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους.
Αυτό διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά την επίσκεψή του στη Λέσο και έσπευσε να ανακοινώσει σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα. κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια και το λιμάνι της Μυτιλήνης και χαρακτήρισε την κατάσταση ναι μεν «διαχειρίσιμη αλλά που λίγο απέχει από το να ξεφύγει».
Από σήμερα κιόλας σύμφωνα με τον ίδιο θα ισχύσουν τα ακόλουθα για την αποσυμφόρηση του νησιού:
1. Δυο δρομολόγια πλοίων από Μυτιλήνη στον Πειραιά πέρα των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος για το "Τέρα Τζετ" και το "Πήγασος" ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να συνδράμει με έκτακτα δρομολόγια και το "Blue Star Patmos". Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα εδρεύει πλέον μόνιμα και το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Σε αυτό θα μπαίνουν και θα μένουν οι πρόσφυγες που ταυτοποιούνται και παραμένουν εκεί έως συμπληρώσεως του αριθμού των 2.500 επιβατών και αναχώρησης του πλοίου. Το οποίο και μετά το δρομολόγιο του θα επιστρέφει στη Μυτιλήνη.
2. Αύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη στο νησί ήρθαν 60 στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αύριο αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός.
3. Ενεργοποίηση του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1500 φρατζόλες ψωμί, ενώ προσωπικό και μέσα του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωσης της Κάπης με την Κλείου στη βορειοανατολική Λέσβο.
4. Δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή το οποίο και θα ενοικιασθεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από το Δήμο Λέσβου.
Δεν θα στηθούν κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου
Στη συνέντευξη τύπου παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ο οποίος επανέλαβε πως αν δεν αποφορτιστεί η κατάσταση ο Δήμος δεν θα στήσει κάλπες για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δεν θα ανοίξει τα σχολεία την ερχόμενη Παρασκευή. Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε πως θεωρεί ότι "το νησί τελεί υπό κατάληψη".
Κι όμως, τα μέτρα αυτά που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό, φαίνεται ότι δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τοπικές αρχές του νησιού είχαν εκπέμψει SOS, ζητώντας να αυξηθούν οι αστυνομικοί που θα ασχολούνται με τις ταυτοποιήσεις των προσφύγων, καθώς έτσι θα προωθούνταν γρήγορα στα πλοία και δεν θα περίμεναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για αρκετές ημέρες, μετατρέποντάς σε ένα απέραντο κάμπινγκ.
Τελικά, έπειτα από επίμονες εκκλήσεις τους, οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί της κυβέρνησης έκριναν ότι οκτώ αστυνομικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του νησιού. Έπεσαν όμως έξω, με αποτέλεσμα η Λέσβος να έχει μετατραπεί σήμερα σε έναν καταυλισμό προσφύγων.
«Επιτέλους, για πρώτη φόρα αρχίζει να κινείται κάτι. Ο υπουργός κ. Μουζάλας βρίσκεται σήμερα στη Λέσβο και μας ανακοίνωσε τα όσα αποφασίστηκαν για τη μεταναστευτική πολιτική και τα μέτρα που θα παρθούν. Παράλληλα, συζητάμε για τα μέτρα που θα παρθούν για τη Λέσβο.
Το προηγούμενο διάστημα αυτοί που βοηθούσαν ήταν μόνο οι εθελοντές» ανέφερε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, και συμπλήρωσε: «Μέχρι πριν λίγες ημέρες ξέραμε ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στο νησί ήταν κατά μέσο όρο γύρω στις 2.500, τώρα πλέον είναι τόσοι πολλοί, που αδυνατούμε να τους υπολογίσουμε».