Πατρινός είναι ο τρόφιμος που έβαλε φωτιά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό τέλος...
4 ασθενείς.
Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνο άτομο που παρέμενε στη Μονάδα έχοντας εμπλοκή σε υπόθεση ανθρωποκτονίας. Μάλιστα για τον συγκεκριμένο Πατρινό είχαν γίνει 30 διαφορετικές αναφορές προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου, την Εισαγγελία και το Υπουργείο Υγείας χωρίς κανείς να έχει παρέμβει. Μάλιστα ο συγκεκριμένος ασθενής τον Μάϊο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή και τον είχε τραυματίσει θανάσιμα. Πάσχει από σχιζοφρένεια και είχαν εκφραστεί φόβοι και για άλλα θύματα είτε ασθενείς είτε εργαζόμενους.
Νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό-τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.
Ο συγκεκριμένος ασθενής που φέρεται ως ο άνθρωπος που προκάλεσε την πυρκαγιά, κάποια στιγμή θα προχωρούσε σε μια άκρως βίαια ενέργεια. Μάλιστα πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον εν λόγω ασθενή, προειδοποιώντας ότι: «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος». Παράλληλα οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» 30 αναφορές, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό του χαρακτήρα». Τελικά δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να χαθούν πρόωρα τρεις ζωές.
Το χρονικό του τρόμου και η συγκλονιστική μαρτυρία
Γύρω στις 16:30 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής σήμανε συναγερμός. Σε ένα από τα κτίρια ξεσπάει πυρκαγιά. Στο σημείο σπεύδουν αμέσως πυροσβεστικές δυνάμεις. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχνονται 11 οχήματα με 33 πυροσβέστες. Ταυτόχρονα άνδρες του πυροσβεστικού σώματος εισβάλλουν στο κτίριο και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο θάλαμο που νοσηλεύονταν ο 30χρονος βίαιος ασθενής, οι τοίχοι του οποίου ήταν ντυμένοι με αφρολέξ και πανί. Τα εύφλεκτα υλικά γρήγορα βοηθούν να πάρει η πυρκαγιά μεγάλες διαστάσεις και να επεκταθεί και στους υπόλοιπους θαλάμους.
Στις έξι το απόγευμα οι πυροσβέστες θέτουν την πυρκαγιά σε έλεγχο. Ο απολογισμός όμως είναι δραματικός. Από τα 17 άτομα που νοσηλεύονταν στο κτίριο, τρεις χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των αναθυμιάσεων, τρεις μεταφέρονται σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως δράστης, ενώ οι υπόλοιποι 11 οδηγούνται για προληπτικούς λόγους στη παθολογική κλινική του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Οι υποψίες στρέφονται αμέσως στο 30χρονο κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και η μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, προκειμένου να επισκεφτεί συγγενικό της πρόσωπο και τελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απίστευτη τραγωδία. Η γυναίκα έφτασε στο Δαφνί λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει η φωτιά που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς.
Σε δηλώσεις της στο protothema.gr ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα από την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς και τα τρία θύματα, ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στον θάλαμο, καθώς επρόκειτο για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά. Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει λίγη ώρα αργότερα και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ιδρύματος Αλέξανδρος Χαιδεμένος.'' Ένα ή δύο από τα θύματα ήταν με προστατευτικούς κλινοστατισμόυς (δηλαδή, δεμένοι με ιμάντες στα κρεβάτια) αυτό όμως είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό για τέτοιου είδους ασθενείς''.
Παράλληλα στη συγκλονιστική της μαρτυρία, η ηλικιωμένη γυναίκα χαρακτήρισε τον 30χρονο ασθενή «επικίνδυνο», ήταν συνήθως δεμένος, ωστόσο, σήμερα τον είχε επισκεφτεί η μητέρα του και όπως μας ανέφερε, για λίγη ώρα βρέθηκε ελεύθερος εκτός του δωματίου του. Σύμφωνα πάντα με την γυναίκα ο φερόμενος ως δράστης βρήκε έναν αναπτήρα και έβαλε φωτιά στον θάλαμο.
Μάλιστα, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε, η γυναίκα είπε πως ήταν αδύνατο να απεγκλωβιστούν τα τρία άτομα από τα δωμάτιά τους καθώς όλες οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και εκείνοι ήταν δεμένοι, ενώ τόνισε πως οι άντρες της Πυροσβεστικής έσπασαν πολλά παράθυρα προκειμένου να καταφέρουν να τους προσεγγίσουν και να διασώσουν τους υπόλοιπους ασθενείς.
Ο επικίνδυνος ασθενής, το αποτρόπαιο έγκλημα και οι δεκάδες επιθέσεις
Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που χθες το απόγευμα φέρεται να σκόρπισε τη θλίψη σε τρεις οικογένειες. Πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα ο οποίος πριν από πέντε χρόνια με μια μεγάλη πέτρα συνέθλιψε το κεφάλι του θείου του και προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο του. Καταδικάστηκε για την πράξη του όμως κρίθηκε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και για το λόγο αυτό οδηγήθηκε στο ''Δαφνί''. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου τον τοποθέτησαν σε ειδικό θάλαμο στο κτίριο ΠΡΟΚΑΤ 1. Όλοι οι τοίχοι του θαλάμου του είναι καλυμμένοι με ειδικό αφρολέξ και πανί για να μην προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα τόσο στον εαυτό του όσο και στα άτομα που τον επισκέπτονται. Συχνά υποβάλλονταν σε προστατευτικό κλινοστατισμό (δένονταν στο κρεβάτι με ιμάντες) έως ότου δράσει η φαρμακευτική του αγωγή. Ωστόσο αρκετές φορές το προσωπικό του νοσοκομείου αναγκάστηκε να δώσει μάχες μαζί του για να τον αποτρέπει από κάποια βίαιη ενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκαν ακόμα και 10 νοσηλευτές προκειμένου να τον ...αντιμετωπίσουν και πάλι δεν τα κατάφεραν. Ο 30χρονος βάρους 150 κιλών πολλές φορές προκάλεσε τραυματισμούς νοσηλευτών, στο παρελθόν είχε βάλει και πάλι φωτιά σε χώρους του ιδρύματος, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου σπάνια τον άφηνε να έρχεται σε επαφή και με άλλους ασθενείς καθώς φοβόντουσαν για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Ενενήντα επικίνδυνοι ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής
Ο 30χρονος μετά τη φρικιαστική δολοφονία του θείου του οδηγήθηκε στο ίδρυμα, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όπως όμως αναφέρει στο protothema.gr o ψυχίατρος και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ψυχιατρικού νοσοκομείου, Αλέξανδρος Χαιδεμένος εκτός από τον πρωταγωνιστή του θλιβερού περιστατικού υπάρχουν ακόμα ενενήντα ασθενείς οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στους χώρους του νοσοκομείου.''Το Δαφνί και το Δρομοκαιτειο έχουν επιφορτιστεί με ένα καθήκον στο οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Με τη φύλαξη των ατόμων με το άρθρο 69. Είναι άτομα τα οποία έχουν κάνει φόνο ή κάποια άλλη σοβαρή πράξη και θεωρούνται ότι δεν έχουν την ευθύνη των πράξεων τους και για το λόγο αυτό στέλνονται προς νοσηλεία και φύλαξη στο νοσοκομείο μας. Η φύλαξη δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει. Ενενήντα τέτοιοι άνθρωποι δεν μπορούν να φυλαχτούν από δύο ή τρεις νοσηλευτές που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε βάρδια. Στο κτίριο που έβαλε φωτιά ο ασθενής υπήρχαν εκείνη τη στιγμή ένας νοσηλευτής και μια νοσηλεύτρια. Τι θα μπορούσε να κάνει η γυναίκα. Είναι αδύνατον να επιτηρηθούν από το υπάρχον προσωπικό. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να επιφορτιστεί και με τα καθήκοντα του αστυνομικού. Οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει και το ρόλο του δεσμοφύλακα χωρίς όμως να μπορούν να τον διεκπεραιώσουν. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να μεταφερθούν σε ειδικούς χώρους που θα προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας''.