Για άλλη μία φορά οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν ούτε να πλησιάσουν την πραγματικότητα του...
εκλογικού αποτελέσματος.
Λίγα δευτερόλεπτα πριν τα exit polls ο ελληνικός λαός ζούσε την ψευδαίσθηση των δημοσκοπήσεων οι οποίες στα ευρήματά τους έκαναν λόγο για το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Οι περισσότερες εξ αυτών έδειχναν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με την διαφορά να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ υπήρχαν και ορισμένες οι οποίες εμφάνιζαν πρώτη την Νέα Δημοκρατία. Τι κι αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον ελληνικό λαό να του δίνει προβάδισμα 7%...
Τα ελαφρυντικά τους; Ουσιαστικά κανέναν και αυτό γιατί οι πρώτες αποτυχίες τους ξεκίνησαν να εμφανίζονται από το 2009. Ωστόσο από τότε έως σήμερα φαίνεται πως όποιον μηχανισμό κι αν ανέπτυξαν δεν κατάφεραν να «καταπολεμήσουν» την κρυφή ψήφο, τα ψέμματα των ερωτηθέντων και το αινιγματικό μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων.
Το «απόλυτο ντέρμπι»
Σκηνικό ρευστότητας δύο μόλις 24ωρα πριν την Κυριακή των εκλογών αποτύπωναν οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών ALCO, Metron Analysis, Pulse και e-voice με τους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές είτε να... ισοψηφούσαν είτε να είχαν οριακή διαφορά, τόσο μικρή στα όρια του στατιστικού λάθους.
Σε δημοσκόπηση της Pulse για το pontiki.gr που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκέντρωναν το ίδιο ποσοστό, 28% ο καθένας. Η Χρυσή Αυγή 6,5%, το Ποτάμι 5%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5%, η Ένωση Κεντρώων 3%, η ΛΑΕ 3,5%. Το ίδιο θρίλερ είδαμε και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά. Σε αυτή τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία προηγείτο με ελάχιστη διαφορά μόλις 0,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό 31,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν στο 31,6%. Τρίτο κόμμα ήταν η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,7% και σε απόσταση αναπνοής ήταν το ΚΚΕ με ποσοστό 6,2%. Ακολουθούσε το Ποτάμι με ποσοστό 5,9% και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 5,2%.
Την ίδια ακριβώς διαφορά, 0,3%, με αντεστραμμένο ωστόσο τον νικητή, αποτύπωνε και η δημοσκόπηση της Alco που έγινε από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου για την ιστοσελίδα newsit.gr. Σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ποσοστό 25,3%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 25%. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις παρέμενε η Χρυσή Αυγή με 6,2%, στην 4η θέση το ΚΚΕ με 5,7%, στην 5η το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,7%, στην 6η Το Ποτάμι με 4,2%. Στην Βουλή, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, έμπαινε η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 3,7%, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι στο όριο με 3,4%, ενώ εκτός έμεναν οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 2,7%. Αναποφάσιστοι και αποχή συγκεντρώνουν πάνω από 15%.
Αντίθετα, προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε η δημοσκόπηση της εταιρίας «ΜΕΤRISI» για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ενώ η Ν.Δ. υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στη δημοσκόπηση, η Ν.Δ. προηγείτο με ποσοστό 1,4% και συγκέντρωνε ποσοστό 28,5% έναντι 27,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 5,6% ενώ ακολουθούσε με οριακή διαφορά το ΚΚΕ με 5,4%. Το ΠΑΣΟΚ με 5,1%, το Ποτάμι 4,7% ενώ η Λαϊκή Ενότητα κατέγραφε ποσοστό 3,2%. Σε απόσταση αναπνοής η Ενωση Κεντρώων με 3,1% ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονταν οι ΑΝΕΛ με 2,7%.
Τέλος, ποσοστό 29% συγκέντρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της e-voice για τα dikaiologitika.gr. Στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση έδειχνε προβάδισμα 3,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ΝΔ συγκέντρωνε 25,4%. Στην τρίτη θέση βρισκόταν το κόμμα της Χ.Α με ποσοστό 7,2%. Στην τέταρτη Το Ποτάμι με 5,1%, το Κ.Κ.Ε 5%, το ΠΑ.ΣΟ.Κ 5%, η ΛΑ.Ε 4,2%, και οι ΑΝΕΛ 3,1%. Η έρευνα δείχνει ότι η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2,6%.
Επίσης, προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας έδινε το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας ΑΥΓΗ. Σύμφωνα με το εύρημα της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με ποσοστό 33% έναντι 30 % για τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκέντρωναν ποσοστό εισδοχής στη Βουλή καθώς λάμβαναν από 2,5%.