Μέρα με τη μέρα, επί επτά μήνες τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρακολουθούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα και αναζητούσαν λύσεις για να πληρωθούν μισθοί και...
συντάξεις και να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.
Την αγωνιώδη αυτή προσπάθεια περιγράφουν στο «Βήμα» η γενική διευθύντρια Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού, Σταυρούλα Μηλιάκου, και ο διευθυντής Προϋπολογισμού, Χρήστος Γιαννακόπουλος.
Την περίοδο της μεγάλης αγωνίας που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και φαίνεται να τελειώνει με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, αλλά και με την απρόσμενη αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο εν μέσω capital controls, «έφτασε ημέρα που το ταμείο του κράτους είχε μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ, κι εμείς έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», όπως αναφέρουν.
«Ζήσαμε έναν εφιάλτη. Τον δικό μας εφιάλτη. Πολύ πιο έντονο από όλους τους Έλληνες καθώς σηκώναμε το βάρος της λειτουργίας του κράτους με περιορισμένα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, για να υπάρχει ασφάλεια, έπρεπε να είναι τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ (κάποτε είχαμε και 2 και 3) και υπήρξαν μέρες που ήταν λίγες δεκάδες εκατομμύρια, λιγότερα και από μια επιχείρηση», δηλώνει στην εφημερίδα η κ. Μηλιάκου.
«Κάποιοι πολιτικοί δούλεψαν σκληρά και άφησαν θετικό αποτύπωμα. Άλλοι δεν κατάλαβαν ούτε τι κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», σημειώνουν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ για το περιβόητο σχέδιο του Γιάννη Βαρουφάκη διευκρινίζουν ότι «οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν γνώριζαν και επομένως δεν συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο» και αφήνουν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για προετοιμασία εθνικού νομίσματος.
Όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος, «οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν γνώριζαν και επομένως δεν συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί σε όλους όσοι δεν το αντιλαμβάνονται ότι η αλλαγή νομίσματος α[αιτεί προσαρμογή διαδικασιών, πληροφορικών συστημάτων και πολλά άλλα. Ας θυμηθούν ότι για τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ απαιτήθηκε διετής προετοιμασία».