Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αρχών, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο νησί φτάνουν τους...
11.000 ενώ νέες συμπλοκές σημειώθηκαν στο λιμάνι την Κυριακή μεταξύ αλλοδαπών, με δύο ανθρώπους να τραυματίζονται στο κεφάλι και τέσσερις πιο ελαφρά.
Στο τελευταίο περιστατικό ορισμένοι μετανάστες ξήλωσαν τα προστατευτικά σιδερένια κιγκλιδώματα του Λιμεναρχείου και με αυτά συγκρούονταν στο χώρο όπου βρίσκονταν επίσης γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή.
Ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τόσο για τους μετανάστες, όσο και για τους κατοίκους. Η ροή είναι συνεχόμενη και η διαχείρισή τους μοιάζει αδύνατη.
Την ώρα που μετανάστες και πρόσφυγες φεύγουν από το νησί καθημερινά, με τον ίδιο ρυθμό φτάνουν κι άλλοι. Μόνο το Σάββατο εκτιμάται πως αποβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη 2.600 άνθρωποι ενώ περίπου 2000 δεν κατέστη δυνατό να καταγραφούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Περίπου 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στο νησί την Κυριακή.
Εκτιμάται πως περίπου 3000 θα αναχωρήσουν με κάποιο από τα πλοία που εκτελούν είτε τακτικά είτε έκτακτα δρομολόγια και οι υπόλοιποι θα καταγραφούν από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
Την Κυριακή έφυγαν από τη Μυτιλήνη 1.740 μετανάστες και πρόσφυγες με το πλοίο «Tera Jet» και ακόμα 1.680 με το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μέρκελ: «Δεν είναι δίκαιο για Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία»
Η κατάσταση στη Μεσόγειο με φόντο και το νέο ναυάγιο με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες νεκρούς ανοιχτά της Λιβύης αλλά και η εκρηκτική ατμόσφαιρα σε ελληνικά νησιά, όπως η Μυτιλήνη και η Κως, προκάλεσαν παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία τάχθηκε υπέρ της δικαιότερης κατανομής των προσφύγων και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη καθώς, όπως είπε, το να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο.
«Εάν υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και εμείς την έχουμε δείξει στους υπόλοιπους, τότε τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε όλοι. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα», τόνισε η Μέρκελ την Κυριακή, λίγο πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στη καγκελαρία, για το φλέγον ζήτημα των προσφύγων.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο», υπογράμμισε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι ο ευρωπαϊκός Νότος - Ιταλία, Ελλάδα - αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν εις το διηνεκές όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Για την ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει επικεντρωθεί στην κατάλληλη στέγαση των περίπου 800.000 προσφύγων που θα δεχθεί η χώρα της εντός του 2015.
Με σκοπό να βρεθούν κοινές λύσεις για το μεταναστευτικό καθώς η κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνεται συγκαλείται στις 14 Σεπτεμβρίου έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.