Με προτεραιότητα την ανάδειξη του προγραμματικού της λόγου κινείται στην προεκλογική σκακιέρα η ΝΔ, ενώ ο πρόεδρός της Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ξεκινήσει για τα...
καλά τις περιοδείες με σκοπό να αναζωογονήσει τη βάση της ΝΔ και να μεταδώσει στους ψηφοφόρους του κόμματος ψυχολογία νίκης, η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Η ΝΔ έχει μπει για τα καλά σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν να μπαίνουν και άλλα κομμάτια στο γαλάζιο προεκλογικό παζλ, όπως τα πρόσωπα. Εδώ και ορισμένες μέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συγκρότησης του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, με τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με αυτές τις αρμοδιότητες να σβήνουν και να γράφουν προτάσεις, προκειμένου έως τη ΔΕΘ να έχει καταρτιστεί πλήρως το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με έμφαση στον θετικό λόγο
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του κόμματος, η ΝΔ θα ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στον θετικό πολιτικό λόγο, περιορίζοντας τις μετωπικές επιθέσεις εναντίον του Αλέξη Τσιπρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο καταγγελτικός λόγος θα εκλείψει. Η αναλογία θα είναι 2/3 θετικός, προγραμματικός λόγος και 1/3 σκληρός και καταγγελτικός πολιτικός λόγος, ώστε να αποδομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε καμία περίπτωση πάντως η ΝΔ, όπως διαβεβαίωνε το KoolNews.gr ανώτατο κομματικό στέλεχος, δεν πρόκειται να κάνει σημαία της τη δικαίωση της, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες πως είναι το πιο κατάλληλο κόμμα προκειμένου να αναλάβει να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα, ακόμα και σε αυτή την οριακή συγκυρία.
Ηδη ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει χαμηλώσει σημαντικά τους τόνους και αναδεικνύει την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών στο πολιτικό σύστημα, καθώς, όπως το θέτει αρμόδιος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ούτε μέρα ακυβέρνητη μετά τις εκλογές.
Συν τοις άλλοις, συνομιλητές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επισημαίνουν πως το μοντέλο που πρεσβεύει ο Αλέξης Τσιπρας, δηλαδή αυτό ενός διχαστικού πολιτικού, δεν μπορεί να έχει συνέχεια στη δύσκολη συνέχεια, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο βρίσκονται λίγο ή πολύ στην ίδια βάρκα, με αποτέλεσμα και ο ίδιος ο κύριος Μεϊμαράκης να φορά το κοστούμι του συναινετικού πολιτικού, ο ποίος πορεύεεται με γνώμονα την εξεύρεση λύσεων για τη χώρα.
Μάχη για το ποιος θα θέσει την ατζέντα
Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα για τους επιτελείς της Συγγρού είναι ποιος θα καταφέρει να θέσει την ατζέντα του και να ορίσει την πολιτική συζήτηση.
Στη ΝΔ εκτιμούν πως πρέπει να φύγουμε από τη συζήτηση περί νέου και παλαιού πολιτικού συστήματος, όχι γιατί ο πρόεδρος του κόμματος έχει δυσκολία να αμυνθεί, αλλά γιατί εκτιμούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση με γνώμονα το δίλημμα "ποιος θα εφαρμόσει αυτό το Μνημόνιο; Αυτοί που μπορούν ή ο ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει με το εσωτερικό του;".
Κατ' αυτό τον τρόπο στη Συγγρού εκτιμούν πως μπορούν να αναδείξουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ στην κυβερνησιμότητα, αντιπαραβάλλοντας την επτάμηνη απραξία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα η ΝΔ θα αναζητά και ξεχωριστούς τομείς για να προβάλλει ισοδύναμα, όπως στο θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαιδευση, ζήτημα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει σημαία της.
Τέλος, κρίσιμο είναι και το θέμα των συνεργασιών, με στελέχη της ΝΔ να ισχυρίζονται πως η εποχή της αυτοδυναμίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στις συνεργασιες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει πως θα συνεργαστεί μόνο με ένα κόμμα που θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να μπει στη Βουλή.
Φυσικά, όσα προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα του μεσαίου χώρου ή του μεσαίου δρόμου, όπως προτιμά ο πρόεδρος της ΝΔ να το θέτει, ο οποίος αποτελεί και τη βασική στρατηγική επιλογή της ΝΔ.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας κλειδώνουν τα πρόσωπα και οι οργανωτικές λεπτομέρειες
Ήδη το βράδυ της Κυριακής έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων, με αρμόδια στελέχη της ΝΔ να εκτιμούν πως, όποιες αλλαγές υπάρξουν στις γαλάζιες λίστες, θα έχουν κλείσει έως τα μέσα της εβδομάδας. Όσον αφορα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αυτό θα έχει κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας.
Όπως πληροφορείται το KoolNews.gr αυτή την ώρα οι πιθανότητες είναι να μη υπάρξουν αλλαγές στις εκλόγιμες θέσεις, ενώ στις μη εκλόγιμες είναι πιθανό να υπάρξουν ανακατατάξεις. Ακούστηκε έντονα το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου, πλην όμως η πρώην υπουργός φέρεται να ζητά πιο ενεργό και όχι τιμητικόρ ρόλο, ενώ άγνωστο ακόμα είναι τι θα συμβεί με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη.
Επίσης, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει γαλάζια ομοβροντία στα social media, τόσο με βίντεο όσο και με banners, ενώ η εταιρεία που έχει επιλεγεί είναι η Admine. Για τα τηλεοπτικά σποτ, αναζητείται η τελική φόρμουλα και η ανάδοχος εταιρεία, κάτι που όμως αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός της εβδομάδας, ενώ για τις συγκεντρώσεις του κόμματος επιλέγονται ανοιχτοί χώροι και γυμναστήρια και όχι αίθουσες ξενοδοχείων. Φυσικά, επικρατεί κλίμα προσμονής για τη συγκέντρωση της Τρίτης έξω από το ιστορικό κτήριο της Ρηγίλλης, με τον γαλάζιο μηχανισμό να δίνει "ρέστα", ώστε να εμπεδωθεί η εικόνα της γαλάζιας πανστρατιάς.
Ο γαλάζιος πρωινός καφές
Στη Συγγρού έχουν συστήσει και τον λεγόμενο "πρωινό καφέ", όπου συζητανε τα πάντα, κάτι που είχε να γίνει από όταν ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς.
Με τη συμμετοχή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Νίκος Καραχάλιος (καταρτίζει την στρατηγική της ΝΔ), Σωτήρης Κορομάντζος (διευθυντής του γραφείου του Βαγγέλη Μειϊμαράκη), Γιώργος Φλέσσας ( ο γνωστός επικοινωνιολόγος που μετρά τριακονταετή φιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ ), Ανδρέας Παπαμιμίκος (γραμματέας ΠΕ), Σοφία Βούλτεψη (γραμματέας Τεκμηρίωσης), Πηνελόπη Γαβρά (διευθύντρια του γραφείου Τύπου), Κώστας Καραγκούνης (εκπρόσωπος Τύπου) συζητάνε για τα πάντα, ενώ πολλάκις στη σύσκεψη προσέρχονται και οι Ανδρέας Αθανασίου (λογογράφος του Κώστα Καραμανλή), Πελοπίδας Καλλίρης (έχει αναλάβει την οικονομική εποπτεία στο κόμμα), Γιάννης Χατζής (συνεργάτης επί του Τύπου), Κώστας Τσιμάρας (ο γενικός διευθυντής της ΝΔ) Θοδωρής Αμπατζόγλου (ο... αντίστοιχος Νίκος Παππάς του προέδρου της ΝΔ ), Σάκης Ιωαννίδης (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ) και Μενέλαος Δασκαλάκης (πολύπειρος στα οργανωτικά).