Οι εκλογές τις οποίες ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αιφνιδίασαν, καθώς ήταν βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτεί το πολιτικό πλεονέκτημα ...
που απολαμβάνει.
Παρά ταύτα, το αποτέλεσμά τους δεν έχει κριθεί. Και στη διάρκεια της -όπως φαίνεται- εξαιρετικά σύντομης προεκλογικής περιόδου, επτά παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα πράγματα και εν τέλει να καθορίσουν και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε τίτλους, αυτά τα επτά κλειδιά του εκλογικού αποτελέσματος αφορούν το ποσοστό της αποχής, το πόσα και ποια κοινοβουλευτικά κόμματα θα ξαναμπούν στη Βουλή, τα νέα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%, τον ειδικό ρόλο του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αντιπαράθεση των δύο αρχηγών Τσίπρα και Μεϊμαράκη, τα τυχόν λάθη στις στρατηγικές που θα επιλεγούν και τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας.
Στις εκλογές του 2015 το ύψος της αποχής έφτασε το 36,44% και ήταν ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τις εκλογές του 2012 (37,51%). Η ελαφρά μείωση αυτή αποδίδεται στις προσδοκίες που καλλιέργησε η προοπτική της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και της αλλαγής πορείας.
Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις την περίοδο του μνημονίου ότι η αποχή πλήττει κυρίως την κυβέρνηση και ιδιαίτερα αν αυτή συναινεί σε μνημόνια. Αν το ποσοστό της αποχής αυξηθεί, αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις εκλογικές τύχες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.