Νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει αρχίσει να ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών αφού ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις η Ελλάδα θα πρέπει να είναι...
έτοιμη να εκπληρώσει και το επόμενο πακέτο προααπαιτούμενων μέτρων που περιέχει το τρίτο μνημόνιο.
Το νέο σχέδιο νόμου που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος θα περιλαμβάνει φορολογικά αλλά και θεσμικά μέτρα που φιλοδοξούν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και να μειώσουν την φοροδιαφυγή.
Παράλληλα βέβαια οι διατάξεις το νόμου θα περιληφθούν και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο της χώρας για την περίοδο 2015 2019.
Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
1. Μια ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να εξομαλυνθούν αδικίες που γίνονται ειδικά σε ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια» με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος τρόπος για τα επιμέρους εισοδήματα. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται από τα ενοίκια και τις αποταμιεύσεις μέχρι τα ομόλογα τα αμοιβαία κεφάλαια και τις μετοχές.
2. Στο ίδιο πνεύμα θα προβλέπει την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων Με την ενσωμάτωση, περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ θα έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις . Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
3. Θα υπάρχουν διατάξεις που θα ενθαρρύνουν την χρήση του πλαστικού χρήματος και θα την συνδέουν με το «χτίσιμο» αφορολόγητου ορίου. Το αν θα υπάρχει κάποιο μπόνους θα εξαρτηθεί –όπως πάντα- και από τις διαθέσεις του κουαρτέτου.
4. Την κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων αλλά και τις τελευταίες απαλλαγές ου ισχύουν ακόμη για τα φυσικά πρόσωπα όπως πχ τις δαπάνες υγείας.
5. Την κατάργηση ενός πακέτου 10 φόρων υπέρ τρίτων με προτεραιότητα αυτούς ι οποίοι κατευθύνονται στην χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
6. Άλλο κομμάτι του νομοσχεδίου θα είναι η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών. Ειδικότερα θα θεσμοθετεί την σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
Παράλληλα θα προβλέπει την αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,33 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016.
Από την 1/10/2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.
7. Τον επανασχεδιασμό των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.
8. Την αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών. Στις σκέψεις του ΥΠΟΙΚ είναι να αυξηθεί η επιβάρυνση για τις μεγάλες περιουσίες και να προστατευθούν οι μικροιδιοκτησίες.
9. Την άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.
10. Διατάξεις με τις οποίες θα θεσμοθετείται η πλήρης ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας δημοσίων εσόδων.