Στις Βρυξέλλες κρίνεται τις επόμενες ώρες η τύχη της Ελλάδας, καθώς εκπνέει το βράδυ της Κυριακής το επίσημο - και τελευταίο - τελεσίγραφο των δανειστών προς...
την Αθήνα.
Εντός των επόμενων 48 ωρών θα κριθεί εάν επαρκούν οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης και εάν τελικά είναι εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας εκείνης που θα διώξει από το κάδρο τον εφιάλτη εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Eurogroup, προκειμένου να αποφανθεί εάν η ελληνική πρόταση - η οποία βρίσκεται στα χέρια των δανειστών από το βράδυ της Πέμπτης - είναι ικανή να αποτελέσει τη βάση για τη συμφωνία εκείνη που θα δώσει την πολυπόθητη ανάσα ρευστότητας στην οικονομία και θα θέσει εκτός πιστωτικής ασφυξίας τη χώρα.
Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κρίνεται ίσως η σημαντικότερη στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, πως το Σάββατο θα ληφθεί μια μεγάλη απόφαση για την Ελλάδα.
Πριν το κρίσιμο Eurogroup θα συνεδριάσει το Euro Working Group, από την έκβαση του οποίου θα διαφανεί εάν έχουν γίνει απτά βήματα προόδου στην κατεύθυνση ενός θετικού αποτελέσματος.
Παρά το γεγονός πως το βράδυ της Παρασκευής τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία αποκάλυπταν πως η ελληνική πρόταση έχει ήδη λάβει θετική αξιολόγηση από τους δανειστές, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτό προεξοφλεί τη συμφωνία.
Τα διεθνή ΜΜΕ εκτός του ότι έκαναν λόγο για θετική αποτίμηση της ελληνικής πρότασης από τους θεσμούς, αποκάλυπταν ότι οι δανειστές την αντιμετωπίζουν μάλιστα επαρκή ως βάση για τη χορήγηση δανείου έως και 74 δισ. ευρώ.
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες, η απόσταση που χωρίζει τη συμφωνία από το... ατύχημα μικρή και για τον λόγο αυτό κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής.
Αυτό που δεν μπορεί, ωστόσο, να αμφισβητηθεί είναι πως το μέλλον της Ελλάδας χτυπά στην καρδιά των Βρυξελλών, με την ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη να δώσει τη μητέρα των μαχών για συμφωνία.
Όπως έχει ήδη διαφανεί, η ελληνική πλευρά στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας ει δυνατόν και σήμερα, σε επίπεδο Euro Working Group και Eurogroup, κάτι που ίσως και να οδηγούσε στη ματαίωση της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Πέραν της ήδη γνωστής απρόθυμης στάσης των δανειστών απέναντι στο ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση χρέους, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει για το πως θα εκλάβουν οι Ευρωπαίοι το αποτέλεσμα της χθεσινής, θυελλώδους ψηφοφορίας στη Βουλή.
Η ελληνική πρόταση μπορεί να υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, όμως η κυβέρνηση βγήκε λαβωμένη από τη διαδικασία και κανείς δεν ξέρει εάν οι δανειστές μπορούν να περάσουν... στα "ψιλά" εξελίξεις τόσο μεγάλης βαρύτητας.
Σε όρους τεχνικούς, είναι δεδομένο ότι οι δανειστές θα ζητήσουν βελτιώσεις της ύστατης στιγμής στην ελληνική πρόταση, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό του ήδη δυσβάσταχτου πακέτου μέτρων.
Οι επόμενες ώρες θα είναι, όχι μόνο καθοριστικές, αλλά και εξαιρετικά δύσκολες για την ελληνική πλευρά, καθώς θα πρέπει να πείσει τους δανειστές πως πληρούνται οι συνθήκες για συμφωνία.
Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αίτημα για χορήγηση τριετούς διάρκειας δανείου, ύψους 53,5 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη εισήγηση για ρύθμιση χρέους και λήψη ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου για την τόνωση της οικονομίας.
Η Αθήνα έχει ήδη δεσμευθεί πως θα αρχίσει να νομοθετεί τα πρώτα μέτρα από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα...