Η Ελλάδα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν έτοιμοι να δεχτούν τις απαιτήσεις των δανειστών μετά την πρώτη διακοπή για. το γεύμα¨, τόνιζε αργά χθες το βράδυ κοινοτική ...
πηγή, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών συζητήσιμο, άνθρωπο ήπιων τόνων που διαπραγματεύται, σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη που "είχε προκαλέσει πρόβλημα αξιοπιστίας".
Η ίδια πηγή, όμως παραδέχονταν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για άλλη μια φορά είχε άκαμπτη και σκληρή στάση στα ελληνικά αιτήματα, συμπληρώνοντας πως ¨ακόμα και αν τα έδινε όλα η Ελλάδα η Γερμανία δεν θα ήταν ικανοποιημένη¨.
Στο ερώτημα αν η Γερμανία προσήλθε χθες στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών για να απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις ανώτατη κυβερνητική πηγή απαντούσε πως ¨ναι, ό,τι και να δίναμε θα το απέρριπτε σήμερα¨.
Πηγές της Ε.Ε υποστήριζαν πως ο Σόιμπλε είχε φροντίσει να διαρρεύσει νωρίτερα το κείμενο για προσωρινό grexit και απαιτήσεις, όπως π.χ για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις. ευρώ. Το κείμενο αυτό φέρεται να τέθηκε στο EWG (μόνο το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων), αλλά, όπως διευκρινίζουν δεν συζητήθηκε στο Eurogroup, καθώς δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί ποτέ.
Αυτό που επεσήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι είναι πως οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, και ενσωματώθηκαν οι όποιες παρατηρήσεις χρειάζονταν μαζί με το νέο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, ενώ υπήρχε καταρχήν συμφωνία μια ομάδα χωρών (Γερμανία, Φινλανδία, Σλοβακία) έβαζε συνεχώς θέμα αξιποστίας χωρίς, όμως να συγκεκριμενοποιεί τι ακριβώς πρέπει να γίνει. ¨Εμείς απαντούσαμε με χρονοδιαγράμματα¨, τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.
Στο πλευρό της Ελλάδας ήταν η πλειοψηφία των χωρών με τη Γαλλία και έξι ακόμα χώρες να φέρονται πως στήριξαν σε μεγάλο βαθμό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα επιχειρήματά του.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η συζήτηση είχε μπει σε λεπτομέρειες που αφορούσαν θέματα, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (αρτοποιοί, φαρμακεία), η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, η ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ κ.α.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι εταίροι ζητούν, πλέον από την κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη να έχει καταθέσει μια σειρά από νομοσχέδια, ως ένδειξη καλής θέλησης, που αφορούν τον ΦΠΑ, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ φέρονται να ζητούν και το πάγωμα όλων των συλλογικών συμβάσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ευρωπαικές πηγές, τοποθετούσαν χρονικά ένα νέο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Το ζητούμενο είναι η Αθήνα να έχει περάσει τα μέτρα και με αυτό τον τρόπο η συμφωνία να προχωρήσει από τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το σημερινό Eurogroup θα ξεκινήσει στις 12.00 μ.μ και θα ακολουθήσει στις 4.00 μ.μ η Σύνοδος Κορυφής, όπου εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να θέσει όλα τα ζητήματα.
Η σημερινή συζήτηση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να συνεχίσει απο εκεί που σταμάτησε με σκοπό να συνταχθεί ενα κειμενο το οποίο θα περιγράφει τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα που χρειάζεται να νομοθετήσει η Ελλάδα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.
Ο καυγάς Ντράγκι - Σόιμπλε
Με την παρέμβαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, φέρεται να ολοκληρώθηκε το χθεσινό Eurogroup ¨. Σύμφωνα με ευρωπαικές πηγές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέρριψε ευθύνες στον Μάριο Ντράγκι για το θέμα του PSI με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να του απαντά ¨μη με περνάς για ηλίθιο¨.