Σάλο προκαλεί η καταγγελία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ότι οι λιμενικές αρχές σημαδεύουν με αύξοντες αριθμούς τους νεοεισερχόμενους μετανάστες και πρόσφυγες που αποβιβάζονται...
στην Κρήτη.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι αποτελεί μια αδιανόητη πρακτική για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, την υφίστανται άνθρωποι που απλά επιδιώκουν διέξοδο για ασφαλή διαβίωση και ζωή με αξιοπρέπεια».
Οι λιμενικές αρχές, σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών και μεταναστευτικών οργανώσεων, καταφεύγουν συχνά σε αυτή την πρακτική προκειμένου να διευκολύνονται στην καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν μαζικά στο νησί την τελευταία περίοδο.
«Κανείς δεν αμφισβητεί τη πολυσύνθετη διάσταση της διαχείρισης των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών ή την επιτακτική αναγκαιότητα ασφαλούς ταυτοποίησης των ανθρώπων αυτών», σημειώνει η ΕΕΔΑ, αλλά υπογραμμίζει:
«Τα όργανα ενός κράτους δικαίου οφείλουν να απέχουν από πρακτικές με τόσο βαρύ ιστορικό και συμβολικό φορτίο, κυρίως όμως η όποια ειδικότερη πρακτική μεταχείρισης επιλέγεται, δεν είναι επιτρεπτό να αποβλέπει αποκλειστικά στην αποτελεσματικότητα ή, ακόμη χειρότερα στην ευκολία του έργου αυτών των τελευταίων. Αντίθετα οφείλει πρωτίστως να ανταποκρίνεται και να αποτυπώνει εμπράκτως το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που το Σύνταγμα μας έχει ανάγει σε πρωταρχικό καθήκον και θεμελιώδη υποχρέωση κάθε κρατικού οργάνου».
«Η αστυνομία έγραψε αριθμούς πάνω στα χέρια μας. Με φώναζαν με τον αριθμό που μου έδωσαν. Είναι απαίσιο. Δεν είναι αυτό το όνομά μου», δήλωσε σε οργανώσεις μεταναστών η Ρ. από τη Συρία. Είχε διασωθεί, στα μέσα Μαΐου, μαζί με 191 ακόμα πρόσφυγες, όταν το σκάφος «Sula» στο οποίο επέβαιναν κινδύνευσε στ' ανοιχτά της Παλαιοχώρας στην Κρήτης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σ' ένα γυμναστήριο. «Την πρώτη νύχτα ενώ κοιμόμουν ήρθαν και έγραψαν αυτόν τον αριθμό στο χέρι μου. Νιώθω απαίσια. Γιατί με σημάδεψαν με έναν αριθμό; Είμαστε άνθρωποι, έχουμε ονόματα. Γράφουν αριθμούς ακόμη και στα χέρια των παιδιών», είπε η Μ. από τη Συρία.
«Η πρακτική αυτή δεν παραπέμπει απλώς συνειρμικά στις εξευτελιστικές μεθόδους διαχείρισης ανθρώπινων πληθυσμών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που γνώρισε η Ευρώπη τον περασμένο αιώνα. Δημιουργεί ευθέως την εντύπωση ότι τέτοιες μέθοδοι αναβιώνουν με πρωτοφανή κυνικό τρόπο στην Ελλάδα του 2015. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στους οποίους οι ευρωπαϊκοί ολοκληρωτισμοί αρνούνταν την ανθρώπινη υπόσταση, υπέστησαν τότε το χάραγμα αυξόντων αριθμών στο σώμα τους ως ζώα επί σφαγήν. Σήμερα, ανάλογη πρακτική, αδιανόητη πια για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, την υφίστανται άνθρωποι που απλά επιδιώκουν διέξοδο για ασφαλή διαβίωση και ζωή με αξιοπρέπεια», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑ.
Καταγγελία από το Ποτάμι
Με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες ο τομέας Μετανάστευσης του Ποταμιού εκφράζει την «ντροπή και την αγανάκτησή του» και ζητά να τερματιστεί τώρα «αυτή η απαράδεκτη πρακτική που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο παρελθόν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».
«Η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» οφείλει να εντοπιστούν άμεσα οι υπεύθυνοι αυτής της απαξιωτικής πρακτικής...»