Latest News

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Πως φτάσαμε στο δραματικό αδιέξοδο – Όλοι οι διάλογοι που οδήγησαν στην αποχώρηση της Ελληνικής πλευράς

Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα δραματική τροπή παίρνουν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους...
και πιστωτές.
Μόλις σαρανταπέντε λεπτά κράτησε η χθεσινή κρίσιμη συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το αδιέξοδο καταγράφηκε με την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από το τραπέζι των συζητήσεων.
Η αδιαλλαξία των εταίρων σε επιβολή σκληρών μέτρων φαίνεται πως ήταν η αιτία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
"Οι απαιτήσεις μας είναι αυτές που έχουν καταγραφεί στην πεντασέλιδη πρόταση μας καθώς και επειδή για το 2016 το δημοσιονομικό κενό είναι 2,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να καλυφθεί από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις όπως επίσης και με τη μεταφορά της ενέργειας στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ" φέρεται να είπαν ξεκάθαρα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Δ.Ν.Τ στους Έλληνες υπουργούς.
Με την ελληνική πλευρά να προτείνει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 1,9 % του ΑΕΠ με μέτρα βέβαιης απόδοσης (φόροι, δαπάνες πχ περικοπή πρόωρων συντάξεων και περιστολή αμυντικών δαπανών) και το υπόλοιπο 0,6% με διοικητικά μέτρα (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πχ ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων) χωρίς να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και να μην μετακυλήσουν στον υψηλό ΦΠΑ βασικά προϊόντα όπως η ενέργεια καθώς όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού " αν κάνουμε αυτά που ζητούν τα θα υπάρχει περαιτέρω ύφεση".
Με το καλημέρα σας οι δανειστές είπαν, κατά πληροφορίες, "δεν ήρθαμε να διαπραγματευτούμε το κείμενο, δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούμε αυτές είναι οι εντολές που έχουμε πάρει. Πείτε μας τις προτάσεις σε αυτά." Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι "εμείς ήρθαμε να διαπραγματευτούμε. Έτσι δεν γίνεται."
Τώρα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επόμενη ημέρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, από κοινού με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης, που επέστρεψε από τη Βελγική πρωτεύουσα για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.