Το σενάριο της διπλής χρεοκοπίας έναντι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που θα πυροδοτήσει άμεσα την έναρξη διαδικασιών για αναδιάρθρωση...
του χρέους και εν συνεχεία την κατάθεση αιτήματος για νέο πρόγραμμα στήριξης προς τον ESM και το ΔΝΤ φαίνεται ότι προκρίνει το Μαξίμου, απορρίπτοντας τα ξημερώματα της Τρίτης την τελευταία απόπειρα συμβιβασμού με βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
του χρέους και εν συνεχεία την κατάθεση αιτήματος για νέο πρόγραμμα στήριξης προς τον ESM και το ΔΝΤ φαίνεται ότι προκρίνει το Μαξίμου, απορρίπτοντας τα ξημερώματα της Τρίτης την τελευταία απόπειρα συμβιβασμού με βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
«Η Ελλάδα πήρε ένα μήνυμα από τον Γιούνκερ» που περιελάμβανε τα εξής σημεία:
1. να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών
2. O Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα
3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μία αλλαγή στο κείμενο τους η οποία δεν ξεκαθαρίζεται ποια θα μπορούσε να ήταν και .
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα μπορούσε να συγκληθεί ακόμα και αύριο.
Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου οι τροποποιήσεις που περιείχε η νέα πρόταση ήταν ελάχιστες και επιδερμικές, με αποτέλεσμα να εξεταστεί και να απορριφθεί από την κυβέρνηση. Έτσι μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης η Ελλάδα θα έχει και πρακτικά αθετήσει την πληρωμή του ΔΝΤ εκκινώντας τις σχετικές διαδικασίες.
Ήδη η S&P υποβάθμισε σε CCC- τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ η Fitch έθεσε σε κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τις τράπεζες λόγω capital controls.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στο «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα όλα δείχνουν πως τα capital controls θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την υποβολή αιτήματος στον ESM. Ενώ οι διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ενήμερη για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι είναι η Άνγκελα Μέρκελ μετά από διάσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι παράθυρο για διαπραγματεύσεις θα υπάρχει ανοιχτό και μετά το Δημοψήφισμα.
Θετικός στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος θέτει ωστόσο ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, που ερμηνεύεται ως διαφοροποίηση του κυβερνητικού μείγματος ή ακόμα και προσφυγή σε οικουμενική κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγείρει πλέον, μετ επιτάσεως, ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.
Παρούσα στις εξελίξεις έχει δηλώσει και η Κριστίν Λαγκάρντ, πιεζόμενη μάλιστα από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου σε δήλωσή της επισήμανε ότι παραμένει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμο να παρέμβει όπου χρειαστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ένα Δημοψήφισμα που θα τον οδηγήσει στην εξ αρχής διαπραγμάτευση για νέο πακέτο στήριξης αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις με αντίτιμο την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, θα δρομολογήσει διαδικασίες πολιτικής εξέλιξης.
Αν παρ όλα αυτά επικρατήσει στο Δημοψήφισμα το «Όχι» ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει δομικό ανασχηματισμό, δείχνοντας ότι επιχειρεί άνοιγμα σε στελέχη που ακουμπούν στο ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως στο ΠΟΤΑΜΙ.