Από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές , στα τέλη του 2014 και έως το τέλος Μαρτίου τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν από τα...
164 δισ. ευρώ στα 138 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια πτώση της τάξεως των 26 δισ. ευρώ.
Από τα χρήματα που διέρρευσαν, περίπου τα μισά εκτιμάται ότι «κρύβονται» σε τραπεζικές θυρίδες και σε άλλες προσωπικές κρυψώνες, υπό τον κίνδυνο ενός Grexit, ενός «κουρέματος» επί των τραπεζικών καταθέσεων ή επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.
Τα στατιστικά δεδομένα για την πορεία του χρήματος σε κυκλοφορία εφέτος, επιβεβαιώνουν όπως γράφει το tovima.gr, τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών ότι πάνω από τα μισά χρήματα που έχουν φύγει από τις τράπεζες βρίσκονται εντός Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα σε λίγους μήνες, από τον Νοέμβριο του 2014 έως και το τέλος του εφετινού Μαρτίου, το σχετικό μέγεθος αυξήθηκε κατά 13 δισ. ευρώ περίπου, από τα 30,1 δισ. ευρώ στα 43 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι πολύ κοντά στα μεγέθη που είχαν καταγραφεί κατά την προηγούμενη μεγάλη κρίση ρευστότητας. Στις παραμονές των εκλογών της 17ης Iουνίου του 2012 η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία έφτασε στα 47,7 δισ. ευρώ έναντι μόλις 20 δισ. ευρώ στις αρχές εκείνης της χρονιάς.
Μέχρι σήμερα, από τις εκροές που έχουν καταγραφεί το μεγαλύτερο μέρος, ποσοστό 50%-55%, διέρρευσε σε φυσική μορφή.
Ενα επίσης μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 20%-25% μετατράπηκε σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως έκδοσης ξένων οίκων ή θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, καθώς και σε τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα τύπου unit linked, ενώ 5%-10% απεστάλη μέσω εμβασμάτων σε λογαριασμούς εκτός Ελλάδος.
Τέλος, ένα ποσοστό της τάξεως του 5% τοποθετήθηκε σε ομόλογα, κατά κύριο λόγο Γερμανικού Δημοσίου και δευτερευόντως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.