Ο θάνατός της, τον Αύγουστο του 1962, αποδόθηκε επίσημα σε «δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά» προερχόμενη από...
«πιθανή αυτοκτονία», στη συνείδηση της αμερικανικής κοινής γνώμης όμως αυτή η εκδοχή παραμένει έως και σήμερα η λιγότερο επικρατέστερη για τον χαμό της Μέριλιν Μονρόε. Εχουν χυθεί τόνοι μελάνης για τις σχέσεις της διασημότερης ξανθιάς του παγκόσμιου κινηματογράφου με τους αδερφούς Κένεντι και τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχαν αυτές στη ζωή της θρυλικής ηθοποιού.
Για τους… συνομωσιολόγους και όσους αρέσκονται να ασχολούνται με υποθέσεις ανεξιχνίαστων θανάτων διασήμων, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα: επρόκειτο για δολοφονία από πράκτορες της CIA και πιθανότατα ηθικοί αυτουργοί αυτής ήταν ο Τζον και ο Ρόμπερτ Κένεντι.
Τα σενάρια αυτά έρχεται τώρα να αναζωπυρώσει μια μυστηριώδης «εξομολόγηση» ενός συνταξιούχου πράκτορα της CIΑ, ο οποίος φαίνεται ότι διανύει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στο νοσοκομείο «Sentara General Hospital» της Βιρτζίνια. Ο 78χρονος Νόρμαντ Χότζες, ο οποίος υπηρέτησε στην CIA επί 41 χρόνια, ομολόγησε ότι μεταξύ των 37 ατόμων που δολοφόνησε ήταν και η διάσημη ηθοποιός. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόν, τα κίνητρα της δολοφονίας είναι εντελώς διαφορετικά απ’ όσα έχουν γραφτεί και σχετίζονται με μια εντελώς άγνωστη πτυχή της σεξουαλικής ζωής της Μονρόε.
Ο Χότζες ήταν εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες και άριστος σκοπευτής, ενώ ήταν ιδιαίτερα ικανός και στη χρήση εκρηκτικών αλλά και δηλητηρίων.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του, η Μονρόε ήταν η μόνη γυναίκα του κόσμου που έκανε σεξ τόσο με τον παγκόσμιο ηγέτη του καπιταλιστικού τρόπου διακυβέρνησης, όσο και με τον ορκισμένο εχθρό του, τον κομμουνιστή – «αντάρτη» της αμερικανικής ηπείρου!
«Είχαμε αποδείξεις πως η Μέριλιν Μονρόε δεν κοιμόταν μόνο με τον Κένεντι αλλά και με τον Φιντέλ Κάστρο! Ο διοικητής μου, Τζίμι Χέιγουρθ μου είπε πως έπρεπε να πεθάνει και πως έπρεπε να φανεί σαν αυτοκτονία ή σαν δυστύχημα εξαιτίας υπερβολικής δόσης. Δεν είχε σκοτώσει ποτέ γυναίκα, αλλά υπάκουσα στις διαταγές... Το έκανα για την Αμερική! Θα μπορούσε να είχε μεταφέρει στρατηγικής αξίας πληροφορίες στους κομμουνιστές και αυτό δεν μπορούσαμε να το επιτρέψουμε. Έπρεπε να πεθάνει. Απλά έκανα αυτό που έπρεπε».
Όπως εξομολογείται ο Χότζες, μισό και πλέον αιώνα μετά το θάνατο της Μονρόε και ενώ οι γιατροί δεν του δίνουν πολύ χρόνο ζωής, το βράδυ της 5ης Αυγούστου και λίγο μετά τα μεσάνυχτα «τρύπωσε» στην κρεβατοκάμαρα της ηθοποιού η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν. Τότε της έκανε ένεση με υπερβολική δόση βαρβιτουρικών Nembutal τα οποία είχε συνδυάσει με ένα ισχυρό κατασταλτικό γνωστό ως χλωράλη. «Σε κάθε 100 κυβικά εκατοστά του αίματος της νεκρής υπήρχαν 4,5 χιλιοστόγραμμα υπνωτικού φαρμάκου. Αρκούν 2,5 για να προκαλέσουν το θάνατο» είχαν αποφανθεί οι αρμόδιοι ιατροδικαστές.
Σημειώνεται πως και οι τέσσερις συνεργάτες του απόστρατου ταγματάρχη Χότζες είτε έχουν πεθάνει είτε έχουν χαθεί τα ίχνη τους. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το FBI εξετάζει σοβαρά την επιθανάτια εξομολόγηση του ηλικιωμένου πράκτορα και ήδη έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία ενώ διεξάγεται έρευνα για το περιεχόμενο των δηλώσεων του.
Η σχέση της Μονρόε με τον Τζον Φ. Κένεντι ήταν γνωστή, όπως ήταν κοινό μυστικό ότι αφότου ο πρόεδρος την απομάκρυνε - προκειμένου να αφοσιωθεί στην καριέρα του - εκείνη στράφηκε στον αδερφό του, γερουσιαστή, Μπόμπι.
Η ηθοποιός που αναδείχθηκε ως αιώνιο σύμβολο της θηλυκότητας βρέθηκε νεκρή, σε ηλικία 36 ετών, από την οικονόμο της τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου του 1962, στο σπίτι της στο προάστιο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες. Στο ένα χέρι κρατούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, ενώ δίπλα της υπήρχε ένα κενό φιαλίδιο υπνωτικών. Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. της εποχής η τελευταία κλήση της στο τηλέφωνο ήταν προς τον πρόεδρο Κένεντι, ενώ ο τελευταίος άνθρωπος που την επισκέφτηκε ήταν ο αδερφός του Ρόμπερτ.
Ουδείς εκ των συγγενών και φίλων της - και πολύ περισσότερο των θαυμαστών της - δεν πείστηκαν ότι η πραγματική αιτία θανάτου ήταν η υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Μάλιστα ο δεύτερος σύζυγός της Μονρόε, πρωταθλητής του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο είχε κατηγορήσει ανοιχτά το Χόλιγουντ και τους Κένεντι για το θάνατό της ενώ ο τρίτος σύζυγός της, ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.