Μπορεί να μην υπήρχαν επίσημα στατιστικά στοιχεία για το φαινόμενο bullying στα σχολεία ...
του Πειραιά.
του Πειραιά.
Ωστόσο η σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Δήμου Πειραιά και του Χαμόγελο του Παιδιού ήταν αφιερωμένη σε δύο παιδιά από τον Πειραιά που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν θύματα bullying.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος, όταν ένα παιδί δέκα χρονων που έχει εξαφανισθεί για τρεις ημέρες επειδή το κυνηγούσαν οι συμμαθητές του μπορεί να κινδυνεύει, δεν είναι παιχνίδι...»
Στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την εθνική ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, παρουσιάστηκαν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και από τις τηλεφωνικές κλήσεις στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 1ου επιστημονικού συνεδρίου κατά του σχολικού εκφοβισμού που πραγματοποιήθηκε το 2014 το 6,3% των εφήβων δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών και σε ποσοστό 3,6% δηλώνουν ότι έγιναν δράστες. Το 42% των εκπαιδευτών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται. Και μόνο ένα στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν επαγγελματικής υποστήριξης στην Ελλάδα. Παράλληλα το 34,69% των μαθητών έχει βιώσει εκφοβισμό αναφέρει πανελλήνια έρευνα του 2013 από το «Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και εκφοβισμού στην Ελλάδα.
Σε διεθνές επίπεδο το 55% των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν εκφοβιστεί υποστηρίζουν ότι ως συνέπεια βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης με περισσότερο το 1/3 των παιδιών να υποστηρίζουν ότι έκαναν κακό στον εαυτό τους ή σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν. Και το 34% των ενηλίκων θεωρούν το bullying ως μια φυσιολογική πτυχή της ανάπτυξης ενός παιδιού αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Beatbullying.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του οργανισμού περί τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου 351 κλήσεις -από τις 719 καταγγελίες που διαχειρίσθηκαν οι εθελοντές το 2014- αφορούσαν το μείζον θέμα του εκφοβισμού. Σε 286 κλήσεις πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη και σε 65 κλήσεις δόθηκαν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Για την πρόληψη του φαινομένου το «Χαμόγελο του Παιδιού » προχώρησε το 2014 στην υλοποίηση 246 δράσεων ενημέρωσης σε μαθητές, 23 επιμορφωτικές δράσεις σε εκπαιδευτικούς και 106 ημερίδες ευαισθητοποίησης σε γονείς.
Το «Χαμόγελο» υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης παιδιών και ενηλίκων για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού το διάστημα 2-9 Μαρτίου 2015. Στόχος του οργανισμού δεν είναι μόνο η ενημέρωση για το φαινόμενο αλλά και η πρόταση λύσεων τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης.
Στο πλαίσιο αυτό ο «Οδυσσέας», το πρώτο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας θα βρεθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τις 5 ως και τις 12 Μαρτίου (09.00 - 21.00) στελεχωμένος με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού από το οποίο θα πραγματοποιούνται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και το ευρύ κοινό παρεμβάσεις για το σχολικό εκφοβισμό.