Εξακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα δημόσια ταμεία, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγορά χάνονται από την παράνομη διακίνηση καπνού...
στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για την πάταξη του φαινομένου του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μόνον τα τελευταία χρόνια έκλεισαν 8.000 περίπτερα, 150 μικρές επιχειρήσεις που πωλούσαν καπνό, και οκτώ βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας.
Η φορολογία, από το 2010 και μετά στον καπνό έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, έχει αυξηθεί κατά 85%, για τα τσιγάρα και κατά 92% για τον λεπτοκομμένο καπνό. Τα έσοδα, τα οποία εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολογία καπνού, είναι περίπου 3,2 δις ευρώ το χρόνο, ποσό που αναλογεί στο 7,8% των συνολικών του εσόδων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ η αύξηση της φορολογίας στον καπνό δεν συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων.
Αντίθετα, τα έσοδα έχουν μειωθεί ενώ αυξήθηκε η προτίμηση των καταναλωτών σε παράνομα καπνικά προϊόντα. Η φορολόγηση του καπνού, τόνισε, έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο και πρέπει να μειωθεί, αν θέλουμε το κράτος να βάλει στα ταμεία του περισσότερα έσοδα.
Ο γενικός διευθυντής της "Παπαστράτος", Ιάκωβος Καργαρώτος, ανέφερε ότι μόνο για το 2014 τα παράνομα τσιγάρα που διακινήθηκαν αντιστοιχούν στο 20,8% στην Ελλάδα, ποσοστό που "μεταφράζεται" σε 4,2 δις τσιγάρα και 650 εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κοντέινερ περιέχει 9.600.000 παράνομα τσιγάρα και οι διαφυγόντες φόροι που αναλογούν σε αυτό ανέρχονται σε 1.500.000 ευρώ, ενώ ένα φορτηγό, με παράνομο - χύμα καπνό περιέχει 10 τόνους και οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται σε 2 εκ ευρώ.