Σε απίστευτο πόκερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης για να βρεθεί μια κοινή συμφωνία η οποία και θα καθορίσει το μέλλον...
της χώρας.Το Eurogroup της Δευτέρας ολοκληρώθηκε απότομα και αρκετά νωρίτερα από ότι όλοι περίμεναν γεγονός που ξύπνησε μνήμες απόλυτης ρήξης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία και θέτει, μάλιστα, ορίζοντα στις επόμενες 48 ώρες.
Τα δύο κείμενα, τα πυρά κατά Ντάισελμπλουμ και Γερμανίας και η τίμια συμφωνία
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στη διατύπωση, που κρύβει, όμως, την ουσία, βρίσκεται το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων.
Οπως υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, χωρίς να κρύψει τη δυσφορία του για το πώς κινήθηκε για μια ακόμα φορά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να συνυπογράψει το απόγευμα της Δευτέρας, το κείμενο που παρουσίασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και την παράταση της δανειακής σύμβασης (όχι του ισχύοντος προγράμματος) για διάστημα 4 μηνών, με την εφαρμογή ενός μεταβατικού προγράμματος, στο οποίο η Κομισιόν θα παρείχε την όποια αναγκαία τεχνική βοήθεια. Κατά την εφαρμογή αυτού του μεταβατικού προγράμματος η Αθήνα ήταν διατεθειμένη να υιοθετήσει όρους (conditionality) και συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης, να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα εκτροχιάζουν τον Προϋπολογισμό ή θα αποσταθεροποιούν το τραπεζικό σύστημα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα λαμβάνονταν μέτρα υφεσιακά, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.
Το κείμενο αυτό αποσύρθηκε λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup και αν κρίνει κανείς τα πλάνα από το ολιγόλεπτο τετ-α-τετ Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι υπήρξε γερμανικός δάκτυλος. Το νέο κείμενο, που απορρίφθηκε από την Αθήνα, πήγε τη συζήτηση πίσω, στην περασμένη Τετάρτη, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αιτηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, με αντάλλαγμα κάποια «ευελιξία» (some flexibility). «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για διακοσμητικές φράσεις» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως όταν ζητήθηκε διευκρίνιση του τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αυτός (some flexibility), δεν πήρε σαφή απάντηση.
Σε ερώτηση που εστίαζε στο ότι μια δανειακή σύμβαση έχει όρους, ο κ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτών των λίγων μηνών, για τους οποίους ζητήθηκε παράταση, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς. Στην πραγματικότητα μπορείς να τηρήσεις μόνο συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με την αποφυγή μονομερών ενεργειών. «Αυτό είναι υπέραρκετό αν υπάρχει πολιτική συμφωνία, που οδηγεί σε νέο πρόγραμμα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Το παιχνίδι, πλέον, θα παιχθεί στο περιθώριο του Ecofin, όπου όπως υπονόησε ο υπουργός Οικονομικών, θα αναζητηθεί η φρασεολογία που υπήρχε στο κείμενο Μοσκοβισί, που είναι προφανές ότι καλύπτει την «έντιμη συμφωνία» που ζήτησε ο Γ. Βαρουφάκης. «Αυτό ζητούσαμε από την αρχή. Αυτό είναι το Plan A, δεν υπάρχει Plan B», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τα περί ελληνικής μπλόφας.
Το τελεσίγραφο του Eurogroup
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική διακοπή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών έπειτα από τη διαρροή του περιβόητου κειμένου-Ντάισλεμπλουμ και την έντονη διαφωνία της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, πάντως, στη συνέντευξη Τύπου δεν έκανε καμία αναφορά στο παρασκήνιο της συνεδρίασης παρά μόνο ανακοίνωσε το τελεσίγραφο των εταίρων προς την Ελλάδα.
Με βάση τα όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ οι συζητήσεις διακόπτονται μέχρι να κάνει η Ελλάδα επίσημη αίτηση για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η χώρα έχει χρόνο μέχρι την Παρασκευή συμπληρώνοντας ότι όλα είναι στο χέρι της χώρας της ελληνικής κυβέρνησης
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ένα νέο πρόγραμμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο αναφορικά με τους κανόνες
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από το αίτημα για επέκταση του προγράμματος καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την ευελιξία που της παρέχεται.
Γιατί η Ελλάδα περιμένει τις επόμενες 48 ώρες
Στον απόηχο του σημερινού αδιεξόδου, πάντως, ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά και πηγές του Μαξίμου, εξέφρασαν αισιοδοξία πως η συμφωνία θα επέλθει ακόμη και μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Το χρονικό αυτό ορόσημο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σχετίζεται με την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς την στάση της Φρανκφούρτης, από τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει στα χέρια του κάποιο κείμενο, ενώ, σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είναι ο μοναδικός θεσμός που μπορεί να... βγάλει την πρίζα με μια απόφαση.
Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την Τετάρτη να διακόψει την παροχή ρευστότητας στη χώρα οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες...