H μεταρρύθμιση στο καθεστώς ΦΠΑ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις εξαιρέσεις και οι εκπτώσεις που υπάρχουν σήμερα ενώ ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση ενός...
ενιαίου φόρου.
Συγκεκριμένα στο "κάδρο μπαίνουν" οι χαμηλότεροι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς επίσης και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης, τις επισκευές παλαιών κατοικιών και 6,5% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τον τουρισμό.
Παλαιότερο σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έδειξε ότι αν τη θέση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23% έπαιρνε ένας ενιαίος συντελεστής 15,5%, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ήταν ουδέτερο.
Το Δημόσιο δηλαδή δεν θα έχανε έσοδα ΦΠΑ, αφού σε μια σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων το κόστος μπορεί να υποχωρούσε δραστικά, όμως από την άλλη θα αυξάνονταν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής με την εφαρμογή συντελεστή ΦΠΑ 15,5% αντί για 13%.
Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες αποδόσεις εντός της ΕΕ βάζοντας στα δημόσια ταμεία περίπου 15 δις ευρώ τον χρόνου ενώ με βάση την κατανάλωση θα έπρεπε να μπαίνουν 24-25 δις ευρώ.