Ξεπερνά τις 2.500 λέξεις η λίστα με τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη προς τους δανειστές που οποία διέρρευσε...
στο Reuters.
Πλέον, όλα θα κριθούν στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση, σύμφωνα με έγγραφο που περιέχει τα σχέδια μεταρρύθμισης.
Οι βασικές προτάσεις της λίστας Βαρουφάκη
- Σταδιακή εφαρμογή από την κυβέρνηση του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με στόχο την αύξηση στο μέλλον του κατώτατου μισθού.
- Υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πως ο χρόνος και οι αλλαγές στον βασικό μισθό θα συναποφασιστούν με τους θεσμούς.
- Αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, χωρίς όμως κατάργηση του βασικού μισθού και χωρίς αύξηση του μισθολογικού κόστους.
- Κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και παράλληλα συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων.
- Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό, δηλαδή τήρηση, των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.
- Προγράμματα για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά και δωρεάν γεύματα σε άπορους.
- Μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Η λίστα δεν αναφέρει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 580 στα 750 ευρώ, κάτι το οποίο προέβλεπε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπάρχουν και άλλα μέτρα θα οποία θα αποτελέσουν σημείο έριδος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως η κατάσχεση κατοικιών και οι 100 δόσεις στην εφορία, καθώς επίσης και τα «κόκκινα» δάνεια.
«Είναι λογικό να υπάρχουν μέτρα στη φιλοσοφία όσων επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να λάβουν υπόψη την ισορροπία του Προϋπολογισμού», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Μετά την εξέταση της λίστας των μεταρρυθμίσεων από τις Βρυξέλλες θα ακολουθήσει η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων μέχρι τον Απρίλιο, η οποία θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν τα 7,2 δισ. της δόσης που απομένει να λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης.
Μετά την εξέταση της λίστας των μεταρρυθμίσεων από τις Βρυξέλλες θα ακολουθήσει η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων μέχρι τον Απρίλιο, η οποία θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν τα 7,2 δισ. της δόσης που απομένει να λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης.