Ανυποχώρητη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις απαιτήσεις και τα τελεσίγραφα των εταίρων μας έτσι ώστε να δεχθούμε παράταση του...
υφιστάμενου προγράμματος.
Κυβερνητικοί κύκλοι περιγράφοντας την κατάσταση στο χθεσινό EuroworkingGroup ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι:
- Το Euroworking group έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό και είπε παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup και αυτό να επισημοποιηθεί στις 16 του μήνα
- Στο Eurogroup ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις
- Ο Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους
- Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής
Τονίζουν επίσης ότι:
- Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία
- Θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο
- Θα έχουμε έτοιμο το φάκελο στο EuroworkingGroup
- Στόχος χρηματοδότηση γέφυρα αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Η κυβέρνηση λέει όχι σε νέο δάνειο
- Στόχος μας παραμένει η παραμονή στην ευρωζώνη
Σακελλαρίδης: Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα
Ενδεικτικές της στάσης του Μαξίμου είναι και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει με τελεσίγραφα.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο BHMΑ Fm, τόνισε ότι «Δεν υπάρχει κάποια έννοια τελεσιγράφου. Νομίζω ότι και από την ΕΚΤ και από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο χθες, στο Bloomberg και σε άλλα Μέσα, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα -τον οποίο άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή- ακόμα και αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση της ΕΚΤ, οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι αμελητέες. Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει καλή διάθεση να συζητήσει με όλους, κυβερνήσεις, θεσμούς και τους υπόλοιπους πιστωτές για να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση.
«Είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε μπροστά ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Το έχουμε πει και προεκλογικά, για εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν να κάνουν και με το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε αυτό να καταστεί και αποτελεσματικό και απλό και κοινωνικά δίκαιο, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσουμε τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα, να κάνουμε ενέργειες και να εφαρμόσουμε πολιτικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφθορά, με τη διαπλοκή και το σπάσιμο των καρτέλ», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, σημειώνοντας πως «καρτέλ δεν είναι κομμώτριες και αρτοποιοί -υπάρχουν και άλλα καρτέλ στην ελληνική οικονομία», τα οποία «θα τα κατονομάσει ο κ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις και θα τα ακούσουμε εκεί -θα δώσει βασικές κατευθύνσεις». Πρόσθεσε δε, πως «μιλάμε ταυτόχρονα για έναν αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, όχι με τον τρόπο που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, της απορρύθμισης, όπου μεταρρύθμιση ήταν περικοπές και απολύσεις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η Δημόσια Διοίκηση», τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι πράγματα με τα οποία υπάρχει κοινός τόπος με τους Ευρωπαίους».
Για τη διαχείριση του χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «τη μονομερή διαγραφή δεν την εξαγγείλαμε. Δεν λέγαμε για μονομερή διαγραφή του χρέους ποτέ. Προεκλογικά δεν ειπώθηκε από κανένα στέλεχος κάτι για μονομερή διαγραφή του χρέους». Πρόσθεσε ότι «πρόταση του κ. Βαρουφάκη, που απευθύνθηκε και σε επενδυτές στο City, ήταν μια πρόταση που μιλάει με πολύ συγκεκριμένο, πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο για το πώς μπορεί να γίνει η απομείωση του χρέους, και αυτό συνδυάζει μια σειρά από τεχνικά στοιχεία, όπως τα perpetual bonds», και αναρωτώμενος γιατί θεωρείται ότι «απορρίφθηκαν αυτά» τόνισε: «Η συζήτηση ξεκινάει, δεν έχουμε εισπράξει όχι, και δεν έχουμε καν παρουσιάσει αυτά…».
Ανέφερε, επίσης, πως στις προγραμματικές δηλώσεις «θα μπουν όλα σε μια σειρά και θα έχετε μια πλήρη εικόνα για τις θέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν θα είναι διαφορετικές από αυτές που παρουσιάζαμε προεκλογικά. Θα σας εντυπωσιάσουμε, διότι δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη».
Ντάισελμπλουμ: Να ξεχάσουν το δάνειο-γέφυρα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα.
Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί». Πρόσθεσε μάλιστα «δεν κάνουμε συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα».
«Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, θέλουμε πρώτα να ξέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση, τι πραγματικά θέλει. Για αυτόν τον λόγο έχουμε μια συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη», τόνισε. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα, «ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτό».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν περιμένω άμεσα συμπεράσματα. Θα είναι ένα πρώτο βήμα στο πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».
Guardian: Δραματικό παρασκήνιο
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Guardian κάνει λόγο για το δραματικό παρασκήνιο στην ελληνική κυβέρνηση:
«Ο Βαρουφάκης δεν έχει καμία πρόθεση να συμφωνήσει σε οτιδήποτε βασίζεται στο παλαιό πρόγραμμα διάσωσης, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας». Αυτά υποστηρίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στον Guardian, περιγράφοντας τις γραμμές που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στην κρίσιμη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Και προσθέτει: «Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε σχετίζεται με το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης, στο επόμενο Eurogroup. H Ελλάδα θα ζητήσει από το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μια ''συμφωνία-γέφυρα'' μέχρι να παρουσιάσει το δικό της ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα αναμένει ότι οι εταίροι της θα τηρήσουν σκληρή στάση, ότι θα ζητήσουν από την Αθήνα να τηρήσει τις προηγούμενες συμφωνίες και να επεκτείνει το πρόγραμμα».
Το κρίσιμο 48ωρο και οι προγραμματικές
Ένα κρίσιμο 48ωρο ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς θα πρέπει να αποφασίσει το στίγμα που θα δώσουν τόσο προς τον ελληνικό λαό όσο και προς τους ευρωπαίους δανειστές μας οι προγραμματικές του δηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι οι δηλώσεις του αυτές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της διαπραγμάτευσης της χώρας και ότι τώρα είναι η ώρα να αλλάξει, να στρογγυλέψει ή να επιμείνει στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις οποίες κέρδισε τις εκλογές