Latest News

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγές στο Δημόσιο – «Μαχαίρι» σε επιδόματα και υπερωρίες, ενιαίο μισθολόγιο με μειώσεις

dimosio
Σημαντικές αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει η «λίστα Βαρουφάκη» με στόχο να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την...
ίδια παραγωγικότητα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει και δραστικές μειώσεις σε δαπάνες του προϋπολογισμού ώστε να βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή των κοινωνικών παροχών, την παιδεία, την εθνική άμυνα, τις μεταφορές και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις θα επιδιωχθεί να συνδεθούν οι αμοιβές όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους, ενώ θα επιδιωχθεί και η λεγόμενη «αποσυμπίεση» της κατανομής των μισθών στα μισθολογικά κλιμάκια, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», σημαίνει ότι η κλιμάκωση των αμοιβών θα είναι πιο ευρεία με πιθανές μειώσεις στα κατώτατα επίπεδα.
Με τη «λίστα Βαρουφάκη», συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση δεσμεύεται και για σημαντικές περικοπές σε όλες τις πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή στα λεγόμενα «μη μισθολογικά επιδόματα», που είναι τα εξής:
  • Αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση.
  • Δαπάνες εκτέλεσης υπηρεσίας.
  • Μετακινήσεις εκτός έδρας.
Πέρα από τις περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, στο στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνουν και επιδόματα για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και στα οποία ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
  • ΕΚΑΣ
  • Επιδόματα στήριξης τέκνων, τρίτεκνα και πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ
  • Το φοιτητικό επίδομα των 1000€
  • Επιδόματα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
  • Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Το θέμα των επαναπροσλήψεων
Οσον αφορά τώρα το θέμα των προσλήψεων και συγκεκριμένα της ανάκλησης των απολύσεων που έγιναν μέσω διαθεσιμότητας, παραλείπεται από τη λίστα Βαρουφάκη. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές, μιλώντας στην «Καθημερινή», εξηγούσαν ότι «δεν κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο να συμπεριληφθεί καθώς οι επαναπροσλήψεις θα καλυφθούν μέσω των 15.000 προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015. Θα το λύσουμε εσωτερικά».
Την ίδια ώρα όμως, και όπως σημειώνει η ίδια πηγή, για το εν λόγω θέμα φαίνεται να έχουν αντίρρηση οι Βρυξέλλες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μονομερή ενέργεια», καθώς και ότι θα υπάρξουν προβλήματα αφού αρκετές θέσεις αυτών που απολύθηκαν έχουν καταργηθεί και δεν συμπεριλαμβάνονται στα νέα οργανογράμματα, με τα αρμόδια στελέχη από την ελληνική πλευρά να ανταπαντούν πως «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια» και να συμπληρώνουν ότι υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των «κενών» που θα σημειωθούν στα οργανογράμματα.
Η Αθήνα σχεδιάζει να λύσει το θέμα με την ανασύσταση οργανικών θέσεων, προκειμένου να επαναπροσληφθούν κατηγορίες όπως οι σχολικοί φύλακες, οι καθηγητές και οι καθαρίστριες, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσληφθούν σε προσωποπαγείς θέσεις του αρμόδιου υπουργείου.
Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι συγκεκριμένα για τις καθαρίστριες, όπως και να έχει, η επαναπρόσληψή τους παγώνει μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς για τότε αναβλήθηκε από τον Αρειο Πάγο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, η εκδίκαση της υπόθεσης για την επαναπρόσληψή τους Στόχος του Δημοσίου είναι μέχρι τότε να έχουν προωθηθεί οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψή τους και να μην υπάρχει αντικείμενο ενώπιον του δικαστηρίου.
Αναδιάρθρωση του Δημοσίου
Ετερο ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων, καθώς τα υπουργεία έχουν πλέον μειωθεί σε 13. Στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και των μονάδων της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των ΟΤΑ, με έλεγχο των προϋπολογιστικών διαδικασιών, αναδιάρθρωση της διοίκησης και ανακατανομή των πόρων.
Παράλληλα, στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, η κινητικότητα, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας.