Μετά τις αγορές, τους διεθνείς οίκους ήρθε και η σειρά της Κίνας να διαμαρτυρηθεί έντονα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης...
του ΟΛΠ.
του ΟΛΠ.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά. Αυτό μάς ανησυχεί πολύ» δήλωσε ο ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου.
«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco» δήλωσε ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η πρώτη αντίδραση ήλθε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. «Το 2008, ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μία σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δύο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Πειραιώς. Αυτό το πρόγραμμα είναι υπόδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ.
Το παρασκήνιο
Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Ναυτιλία, Θοδωρή Δρίτσα ο οποίος την Τρίτη, την ώρα που η κυβέρνηση ορκιζόταν προχώρησε όρθιος, στο δρόμο στην εξαγγελία ότι σταματά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στο Πειραιά.
Δεν γνώριζε προφανώς ότι την ίδια ώρα ο πρέσβης της Κίνας επισκεπτόταν τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνοντας με τον τρόπο αυτό το έντονο ενδιαφέρον της οικονομικής υπερδύναμης για το λιμάνι του Πειραιά στο οποίο η κρατική Cosco έχει επενδύσει πάρα πολλά.
Και μια ακόμη λεπτομέρεια που ίσως αποδειχθεί σημαντική στο άμεσο μέλλον: Ο νέος γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς είναι ο άνθρωπος που ως ιδιώτης νομικός έχει άμεση εμπλοκή στη κατάρτιση της σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Cosco.
Πάντως, χθες επιχειρήθηκε μια μικρή αναδίπλωση από την κυβερνητική πλευρά με τη διευκρίνηση του κ. Δρίτσα ότι δεν γίνεται λόγος για την ήδη υφιστάμενη σύμβαση.