Έτοιμο είναι το υπουργείο Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών...
της Κυριακής.
Η γενική πρόβα των εκλογών έγινε χθες παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη, που διαβεβαίωσε την ομαλή και άψογη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, καθώς και την έγκαιρη και ασφαλή μετάδοση των αποτελεσμάτων.
Αύριο καλούνται στις κάλπες 9.808.760 ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Η διαδικασία της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί μετά από 12 ώρες στις 19:00.
Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, θα ξεκινήσει η διαλογή των ψηφοδελτίων. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, μέσω του ειδικού συστήματος SRT, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο, θα ξεκινήσουν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τα κατά τόπους εκλογικά τμήματα προς το στρατηγείο των εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα γίνεται η καταχώρησή τους στο σύστημα της εταιρείας Singular.
Οι περιφέρειες θα συλλέγουν τα αποτελέσματα από τους δήμους και θα τα στέλνουν στο υπουργείο. Διαφορές θα υπάρχουν στην ταχύτητα της ενημέρωσης των δεδομένων της Επικράτειας, η οποία από τα πέντε λεπτά που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, εφέτος θα επιτυγχάνεται σε ένα λεπτό και στα στοιχεία σταυροδοσίας, που, ενώ, μέχρι τώρα, τα συγκεντρωτικά στοιχεία περιορίζονταν για το νομό Αττικής, σε αυτές τις εκλογές θα παρέχεται η δυνατότητα έως το πρωί της Δευτέρας να υπάρχουν και για τις υπόλοιπες περιφέρειες.
240 υπάλληλοι της εταιρείας Singular Logic είναι επιφορτισμένοι με την επεξεργασία των στοιχείων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, έτσι όπως έρχονται από τις περιφέρειες.
Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση θα γίνει μετά τις 21:30, εφόσον έχει συλλεχθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα με τη μέθοδο SRT. 4.815 δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στείλουν τα αποτελέσματα με γραπτό μήνυμα μέσα από τα εκλογικά κέντρα.
Αν υπάρχει εκλογικό «θρίλερ» στην ουρά για το πόσα κόμματα θα μπουν στη βουλή, κάτι που καθορίζει και την αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, τότε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα αργήσει.
Συνολικά θα ανοίξουν 19.733 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 574 είναι εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.
Σημειώνεται ότι ως ετεροδημότες, στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνον όσοι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014 (και εφόσον στον τόπο διαμονής τους έχει συσταθεί τμήμα ετεροδημοτών).
Από την άλλη, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ετεροδημότη δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Για όσους δεν γνωρίζουν ακόμα και τώρα σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν λειτουργεί η ειδική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.
Πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στα ψηφοδέλτια
Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.