Πέρα από κάθε λογική το ελληνικό κράτος επιτρέπει στον καταζητούμενο για το σκάνδαλο της Siemens Χρήστο Καραβέλα που διαφεύγει στην Ουρουγουάη να εκμεταλλεύεται τις δύο πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες του...
στη Αντίπαρο -αντί 3.500 ευρώ την εβδομάδα- παρά το ότι είναι δεσμευμένες εδώ και 6 χρόνια από τη δικαιοσύνη ως προϊόν εγκλήματος.
Πατώντας στην ασάφεια του νόμου, ο Χρήστος Καραβέλας και η οικογένεια του, με τον τρόπο αυτό, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, παράγει και με την άδεια του ΕΟΤ που έχει χορηγήσει ειδικό σήμα λειτουργίας ξεπλυμένο χρήμα από προϊόντα που θεωρούνται από τη δικαιοσύνη ως προερχόμενα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος που τιμωρείται ως κακουργηματική πράξη,
Ο Χρήστος Καραβέλας µέσω των συγγενών του -τις δύο κόρες του, τη σύζυγό του και τον γιο του, που επίσης κατηγορούνται για ξέπλυµα µαύρου χρήµατος- είναι ανάµεσα σε αυτούς που φέτος έβγαλαν το Ειδικό Σήµα του ΕΟΤ, το οποίο αφορά την εκµίσθωση τουριστικών επαύλεων.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τις είχε δεσμεύσει -από τον Ιούνιο του 2009- η Αρχή για την Καταπολέµηση της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Παράνοµες ∆ραστηριότητες ύστερα από συνεννόηση µε τον 4ο ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens µαζί µε τα σπίτια της οικογένειας Καραβέλα σε Εκάλη, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχοβα και Μύκονο.
«Η απαγόρευση που τους έχει επιβληθεί αφορά µόνο την εκποίηση και τη µεταβίβαση της δεσµευµένης ακίνητης περιουσίας τους», επιβεβαιώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Καραβέλα, Ηλίας Μπίσιας. «Αρα καθ’ όλα νόµιµη η οποιαδήποτε άλλη πράξη ενοικίασης. Είναι απόφαση που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο του 2009», προσθέτει.
Πάντως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η απόφαση της Επιτροπής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες δεν αναφέρει πουθενά ότι τα «προϊόντα των αξιόποινων πράξεων της ενεργητικής δωροδοκίας και της απάτης σε βαθµό κακουργήµατος» µπορούν να αξιοποιηθούν οικονοµικά προς όφελος των κατηγορουµένων.
Προφανώς στο γραφείο του ΕΟΤ Κυκλάδων που εδρεύει στη Σύρο δεν πήγε ο ίδιος, αλλά µέλη της οικογένειάς του. Συγκεκριμένα, στις 16/06/2014 χορηγείται το Ειδικό Σήµα Λειτουργίας για την κατοικία που βρίσκεται στη θέση Ακρωτηράκι.
Ως δικαιούχος εμφανίζεται η σύζυγός του Μάρθα Καραβέλα-∆ηµητριάδου, ενώ ως ιδιοκτήτης αναφέρεται ο βενιαμίν της οικογένειας, Ρωµύλος Καραβέλας. Το σπίτι διαθέτει, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, επτά δωμάτια και 14 κρεβάτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καραβέλας πλήρωσε µέσω των συγγενών του και πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτων ύψους 20.000 ευρώ. Το άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος της Siemens φέρεται να είχε προχωρήσει σε σωρεία πολεοδοµικών παραβάσεων κλείνοντας τον δρόμο μπροστά από το «πέτρινο µαυσωλείο», ενώ φέρεται να είχε µπαζώσει ακόµα και την παραλία.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη βίλα, αυτή βρίσκεται στο διπλανό οικόπεδο, διαθέτει πέντε δωµάτια µε δέκα κρεβάτια και ως δικαιούχος, εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης εµφανίζεται η µια από τις δύο κόρες του Καραβέλα, η Χρυσάνθη-Βαλεντίνη. Τα δύο σπίτια νοικιάζονται µέσω ιστοσελίδας ενοικίασης τουριστικών επαύλεων. Η µια από τις δύο βίλες, αυτή που ανήκει στη Χρυσάνθη-Βαλεντίνη Καραβέλα, προσφέρεται έναντι 3.500 ευρώ την εβδοµάδα.
Τα ίχνη του καταζητούμενου για το σκάνδαλο της Siemens, του οικονοµικού διευθυντή της εταιρείας µέχρι το 1998, Χρήστου Καραβέλα, αγνοούνται από τον Μάιο του 2008. Μαζί µε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο είναι οι κεντρικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό από την έρευνα των Αρχών, τη δεκαετία του 1990 ο Καραβέλας διαχειριζόταν το μεγαλύτερο μέρος των μυστικών κονδυλίων της Siemens.
Κονδύλια που προορίζονταν για πρόσωπα-κλειδιά προκειµένου η γερµανική εταιρεία να κερδίζει διαγωνισμούς για διάφορα έργα στην Ελλάδα. Λέγεται, λοιπόν, ότι ο Καραβέλας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια κρυµµένος κάπου στην Ουρουγουάη, όπου στο παρελθόν είχε αγοράσει ένα πολυτελές διαµέρισµα αξίας 500.000 δολαρίων, ενώ είχε ιδρύσει και δύο εταιρείες, την Ciblum S.A. και τη Larutil S.A.
Κανένας, όµως, δεν είναι σε θέση να ξέρει σήμερα πού ακριβώς βρίσκεται ο Καραβέλας, καθώς οι έρευνες που υποτίθεται ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν σε εξέλιξη σε συνεργασία µε την Interpol και την Υπηρεσία δίωξης ξεπλύματος μαύρου χρήματος της Ουρουγουάης δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Το Νο 2 της Siemens, από υπαρκτό πρόσωπο, έγινε φάντασμα και έχοντας καταφέρει να καλύψει καλά τα ίχνη του, αποφεύγοντας τους διώκτες του, έχει την άνεση να σκέφτεται τις επόμενες επενδυτικές του κινήσεις όχι στην Ουρουγουάη, αλλά στην Ελλάδα...