Latest News

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Προϋπολογισμός success sorry...


Ισοσκελισμένο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2015 με εκτίμηση για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,2% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος 316 δισ. ευρώ το 2015 στο 168% ...του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ.ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2015, που

έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.  Αναβάλλονται για ακόμη έναν χρόνο οι ελαφρύνσεις στους φόρους εισοδήματος με εντολή τρόικας.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος αφού προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2%, αναφέρει.
Με την «ανοχή» και όχι την έγκριση της τρόικας κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, γράφει η "Ε". Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από το «τούνελ», και φέτος στο προσχέδιο προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων, καθώς θα διατηρηθεί ακόμη ένα χρόνο η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έστω και μειωμένη κατά 30%.
Κατ' εντολήν της τρόικας αναβάλλονται για ακόμη έναν χρόνο οι ελαφρύνσεις στους φόρους εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, που είχε εξαγγείλει για το 2015 ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, αναφέρει ο Σταϊούρας, έχουν ενσωματωθεί: μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, όπως και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, βάσει πολλών δόσεων. Για την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ενστόλων έχουν προβλεφθεί κονδύλια 541 εκατ.ευρώ, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2014.
Όπως επεσήμανε ο κ.Σταϊκούρας, «το 2014:
 
  1ον. Η χώρα θα παρουσιάσει, μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%, από -3,9% το 2013. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην ανάκαμψη των επενδύσεων, στην ενίσχυση των εξαγωγών.Η αποκλιμάκωση της μείωσης του ΑΕΠ το τελευταίο 18μηνο είναι ευδιάκριτη. Τα επόμενα 2 τρίμηνα του έτους εκτιμάται ότι θα έχουμε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, λόγω της θετικής επίπτωσης στην κατανάλωση από το «κοινωνικό μέρισμα», τις ιδιαίτερα αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό, τη θετική επίπτωση από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
2ον. Η ανεργία, επί αρκετούς μήνες, αν και οριακά, υποχωρεί. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό και καλύτερο από το 2013.
Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, περίπου, στο 27%. Σε εθνικολογιστική βάση, στο 24,5%, από 25,8% το 2013. Βέβαια, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή.
Ενώ τα υψηλά ποσοστά νέων και μακροχρόνια ανέργων αποδεικνύουν το διαρθρωτικό χαρακτήρα της.
3ον. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. Για 3η συνεχόμενη χρονιά. Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 3,6 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ.
Σημαντικά υψηλότερο τόσο έναντι του στόχου, που είναι 1,5% του ΑΕΠ, όσο και έναντι της περυσινής χρονιάς, που ήταν 0,8% του ΑΕΠ. Έχοντας μάλιστα ενσωματώσει στην εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, σε σχέση με τις προβλέψεις, την καταβολή «κοινωνικού μερίσματος» (525 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση - ξεκινώντας από εφέτος - αποδοχών και συντάξεων δικαστικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων (541 εκατ. ευρώ), καθώς και την επίπτωση από τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό μάλιστα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs). Ούτε τα ποσά που αντιστοιχούν στα Securities Market Programme (SMPs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 6,1 δισ. ευρώ, ή στο 3,3% του ΑΕΠ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ..