«Yes means yes» ή αλλιώς «Ναι σημαίνει ναι». Αυτό είναι το όνομα ενός νέου νόμου που θεσπίστηκε στην...
Καλιφόρνια με στόχο τον περιορισμό των, πολλών και συχνά αδήλωτων, κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στα πανεπιστήμια της πιο πολυπληθούς πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο ιδιότυπος αυτός νόμος, για να μην εκληφθεί ως πράξη βίας η όποια σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητη η ρητή συγκατάβαση των εμπλεκομένων και κυρίως των νεαρών φοιτητριών.
Μέχρι σήμερα, στην περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ήταν μεθυσμένα ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή προκλητικά ντυμένα ή έδιναν την εντύπωση ότι είναι «ανοιχτά» σε κάθε είδους προτάσεις ή απλά είχαν αποκοιμηθεί πριν από την έναρξη της οποίας σεξουαλικής επαφής, συνήθως κατέληγαν να κατηγορούνται τα ίδια για όλα όσα υπέστησαν. Την ίδια ώρα οι θύτες σχεδόν πάντα τη γλίτωναν –με κάποιο πρόστιμο, επίπληξη ή με την αποβολή τους, στη χειρότερη περίπτωση, από το πανεπιστήμιο- λογοδοτώντας σπάνια στη Δικαιοσύνη.
Σε εθνικό επίπεδο, τα κρούσματα σεξουαλικής βίας που τιμωρούνται από τις πανεπιστημιακές Αρχές είναι λιγότερα από 1 στα 3. Και το γεγονός ότι μια πράξη σεξουαλικής κακοποίησης δεν συνεπάγεται αυτόματα την αποβολή (τουλάχιστον) του θύτη από το ίδρυμα στο οποίο φοιτά, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδεχόμενο επανάληψης αυτών των πράξεων από τους ίδιους δράστες.