Εκτός λειτουργίας είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός Πόρου-Γαλατά, όπως αποκαλύπτει ο νέος δήμαρχος του νησιού Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση...
στο ΒΟΙΚΑ.
Σε ανακοίνωσή του o νέος Δήμαρχος Πόρου σημειώνει τα εξής:
"Μη - λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου - Γαλατά
Η νέα δημοτική αρχή Πόρου έχει την υποχρέωση να ενημερώσει επισήμως τους δημότες του Πόρου και τις αρμόδιες διοικητικές αρχές σχετικά με την κατάσταση του δικτύου και της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, όπως την βρήκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Σεπτέμβριο του 2014:
• Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων: Από αυτοψία που έγινε στις 14.9.2014, διαπιστώθηκε ότι το εργοστάσιο βρίσκεται εκτός λειτουργίας και είναι κατεστραμμένο και λεηλατημένο. Ο μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (όπου υπάρχει) είναι κατεστραμμένος και δεν λειτουργεί (ούτε μπορεί να λειτουργήσει), ενώ η στατική επάρκεια ορισμένων κτισμάτων είναι αμφίβολη. Δεν συντελείται καμία επεξεργασία λυμάτων και το εξαγόμενο προϊόν απλώς κατηφορίζει μέσω των αγωγών εκροής στη θάλασσα. Στις δύο μη λειτουργούσες δεξαμενές βρίσκεται συσσωρευμένη λυματολάσπη σε ποσοστό σχεδόν 100% (η οποία μέχρι πρότινος –όπως είναι κοινό μυστικό- απορριπτόταν στην θάλασσα ακριβώς κάτω από τη μονάδα), ενώ στους υπόλοιπους χώρους βρίσκονται συσσωρευμένα χιλιάδες παροπλισμένα υλικά, αντλίες, παλιοσίδερα, αυτοκίνητα, βάρκες, κάδοι, εργαλεία, διάφορα υλικά και εξοπλισμός ιδιωτών (εργολάβων, δημοτικών υπαλλήλων, τ.αντιδημάρχου κ.α.)
• Δίκτυο: Από αυτοψία που έγινε στις 29.9.2014, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μη - αδειοδοτημένη και μη χαρτογραφημένη διακλάδωση με στρόφιγγα στο λιμάνι (ξύλινη προβλήτα), μέσω της οποίας όλα τα λύματα που φτάνουν μέχρι εκεί (πόλεις Πόρου και Γαλατά) εκτρέπονται στην θάλασσα και δεν προωθούνται προς τη μονάδα (προωθούνται μόνο τα λύματα των επόμενων περιοχών που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 10% του πληθυσμού). Πέραν αυτού, υπάρχει εκτεταμένη έλλειψη στεγανότητας σε όλο το δίκτυο, γεγονός που καταδικάζει σε διαρκή και επαναλαμβανόμενη δυσλειτουργία και βλάβες όλα τα αντλιοστάσια.
• Διοίκηση, στελέχωση, οικονομική διαχείριση: Δεν υπάρχει οργανισμός λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, δεν υπάρχει κανένας εξειδικευμένος υπάλληλος χρεωμένος με καθήκοντα που αφορούν στη λειτουργία του, ενώ ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στο κόστος αυτής.
• Μελέτες – Αντιμετώπιση: Δεν έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο καμία μελέτη αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ (η οποία έπρεπε να του είχε παραδοθεί έως τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με συνεννόηση που είχαν κάνει η τότε δημοτική αρχή, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης και ο τότε τοπικός Περιφερειακός Σύμβουλος και επικυρώθηκε από το ΔΣ με την υπ’ αριθμ. 224/17.12.2013), δεν έχει παραδοθεί η βιντεοσκόπηση του δικτύου που διενήργησε η Περιφέρεια στα τέλη του 2013 και δεν έχει βρεθεί στον Δήμο κανένα αρχείο μετρήσεων και βλαβών".
Καταλήγοντας ο δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης, τονίζει πως η νέα δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δημιουργίας του αναγκαίου μηχανισμού διοικητικής, λειτουργικής και οικονομικής διαχείρισης του ΒΙΟΚΑ και τις αμέσως επόμενες μέρες πρόκειται να προχωρήσει στην ανάθεση Μελέτης συνολικής πραγματογνωμοσύνης και διάγνωσης των αιτιών των προβλημάτων του. Η Μελέτη αυτή εντός λίγων μηνών θα υποδείξει τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και να προσδιορίσει για πρώτη φορά με επιστημονικό τρόπο το είδος και το πλήθος των αναγκαίων τεχνικών μελετών και των χρηματοδοτήσεων που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα.
Ζητάμε από όλους τους συναρμόδιους φορείς να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή, η οποία και αποτελεί την μοναδική οδό για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ Πόρου – Γαλατά, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι η διαφάνεια και η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης".