Latest News

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Αλέξης Τσίπρας τα έδωσε όλα και ζήτησε εκλογές (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο Αλέξης Τσίπρας τ' έδωσε όλα παρουσιάζοντας την «κοστολογημένη» πρόταση του κόμματος για την οικονομία και την κοινωνία κατά την ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»...
  στη Θεσσαλονίκη

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε άμεση προσφυγή στην κάλπη, και νωπή λαϊκή εντολή, με στόχο την αυτοδυναμία.
Το δίλημμα των εκλογών θα είναι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «ευρωπαϊκή διαπαγμάτευση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή συνυπογραφή όσων αποφασίσουν οι δανειστές; Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση; ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ;».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με το οποίο θα αντικατασταθεί το μνημόνιο, που θα είναι από το βράδυ των εκλογών άκυρο.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα σε τέσσερις άξονες:  


Α. Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής, ύψους δύο δισ. ευρώ:


1. Παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο φτώχειας.

2. Επιδότηση διατροφής με κουπόνια σε 400.000 οικογένειες σε συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία και άλλους φορείς.


3. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.


4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, με τον οργανισμό εργατικής εστίας, με εξασφάλιση 25-30 χιλιάδες διαμερισμάτων, με επιδότηση ενοικίου 3-5 ευρώ ανά τ.μ.


5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, με την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 δικαούχους.


6. Ειδική κάρτα για δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε αδύναμες ομάδες με συμβολική συμμετοχή από αυτούς.


7. Κατάργηση της εξίσωσης στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο επανέρχεται στα 0,90 ευρώ. Το μέτρο δεν θα έχει κόστος, αλλά δημοσιονομικό όφελος.


Β. Επανεκκίνηση οικονομίας


1. Σύσταση σε κάθε περιφέρεια επιτροπών για εξώδικο συμβιβασμό βεβαιωμένων φορολογικών υποθέσεων. Ώστε εντός εξαμήνου άρση των άδικων επιβαρύνσεων. 


Τα ποσά που θα προκύψουν, ρυθμίζονται σε 84 δόσεις και πάντως η κάθε δόση έως το 20% του εισοδήματος των οφειλετών. Το ίδιο προωθείται και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνολικά η δόση έως το 30% του εισοδήματος.


Άμεση παύση, μόλις υπάρξει ρύθμιση, των ποινικών και άλλων διώξεων, αναγκαστικών μέτρων και απειλή πλειστηριασμών.


Από τα μέτρα θα υπάρξει και οικονομικό όφελος.


2. Άμεση κατάργηση του εκτρώματος του ΕΝΦΙΑ. Είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και σε όφελος των εχόντων. Δεν μπορεί να βελτιωθεί, παρά μόνο να καταργηθεί. 


Θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά με πραγματικές αντικειμενικές αξίες, μετά από αναπροσαρμογή περίπου 30%-35% των σημερινών αξι8ών προς τα κάτω. Δεν θα αφορά τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.


3. Αφορολόγητο εισοδήματος στα 12.000, όπως ήταν πριν την κρίση, και επαναφορά περισσότερων κλιμάκων.


4. Νέα «σεισάχθεια», με διαγραφή μέρους χρεών για οφειλέτες κάτω του ορίου φτώχειας. Σύσταση ενδιάμεσου φορέα για τη διευθέτηση αυτών των ρυθμίσεων. Ο φορέας θα ελέγχει την τήρηση των συμφωνηθέντων και τις κινήσεις των τραπεζών. Επ’ αόριστο αναστολή πλειστηριασμών για κατοικίες έως 300000 ευρώ.


Το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και άρα θα έχει την ευθύνη και τον πρώτο λόγο για τη διοίκηση των τραπεζών.


Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας τραπεζών ειδικού σκοπού για τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη των δυναμικών επαγγελματικών ομάδων.


5. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας. Το μέτρο θα ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.


Γ. Εθνικό σχέδιο ανάκτησης εργασίας


1. Αποκατάσταση του πλέγματος προστασίας των εργασιών σχέσεων, όπως επαναφορά της μετενέργειας κλπ. Κατάργηση ρυθμίσεων για ομαδικές απολύσεις, ενοικίαση εργαζομένων κλπ.

2. Έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση εργασίας ύψους 5 δισ. ευρώ, τα 3 δισ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο.  Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας.


3.Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.


Δ. Θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος

1. Αποκατάσταση όσων απολύθηκαν από το δημόσιο παρανόμως, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

2. Θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού βάσης. Συνολική αντικατάσταση του Καλλικράτη με ένα νέο πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση.


3. Εισαγωγή θεσμών όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και τα δημοψηφίσματα. Δραστική περιστολή της βουλευτικής ασυλίας, αλλά και του καθεστώτος ασυλίας και ατιμωρησίας των πολιτικών.


4. Επανασχεδιασμός του χάρτη των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη χώρα. Δημιουργία μιας νέας ΕΡΤ πολυφωνικής, πλουραλιστικής και δημοκρατικής. Που δεν θα παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός στη λειτουργία της.


Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Το πρόγραμμα είναι πλήρως κοστολογημένο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, και θα καλυφθεί από τις εξής δράσεις:

Πρώτον, από την επανεκκίνηση της οικονομίας.


Δεύτερον, από τα 68 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμών οφειλών, μπορούν να μπουν τον πρώτο χρόνο περίπου 3 δισ. και σε βάθος επταετίας πάνω από 20 δισ. ευρώ.


Τρίτον, από την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής, που θέλει πρωτίστως αποφασιστική πολιτική βούληση. Επικαλέστηκε, δε, δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της από έλληνες πλούσιους.


Θα εφαρμοστεί προς τούτο εξάμηνο σχέδιο με ελέγχους στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ και άλλες, στα εμβάσματα του εξωτερικού, στις offshore εταιρείες κλπ. 


Επίσης, εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών και άλλων συστημάτων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πίσω από χαριστικές ρυθμίσεις βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα, είπε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, πάταξη λαθρεμπορίου τσιγάρων. Υπολογίζεται ότι το κέρδος θα είναι 3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο.


Επίθεση σε Σαμαρά



Από την αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεφύλαξε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Η Ελλάδα του κ. Σαμαρά κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τώρα πια η Ευρώπη συζητά ακόμα και την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, που από την αρχή είχαμε υποστηρίξει».


Ασκώντας κριτική, πρόσθεσε ότι «όταν εμείς προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εδώ μας χλεύαζαν, μέσα στην άγνοια και το δογματισμό τους, ότι δήθεν διατυπώναμε προτάσεις αντιευρωπαϊκές και ανέφικτες. Σήμερα, οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΚΤ».


Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους


«Με την πολιτική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τη στασιμότητα, με σταθερά υψηλή ανεργία και ασταθή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Κάνοντας εκτενή αναφορά στο δημόσιο χρέος, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη εξέλιξη. «Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει, με ποιους όρους θα συνοδεύεται και υπό ποιες προϋποθέσεις» σημείωσε.


Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή.


«Γι' αυτό και ζητάμε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της ευρωζώνης» σχολίασε.


Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι «μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη, σε μια εγκεκριμένη από την πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα».


«Δεν ζητάμε εκλογές, γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη».