Αυστηρά μέτρα κατά της λαθρεπιβίβασης στις αστικές συγκοινωνίες όλης της Ελλάδας προβλέπονται σε πολυνομοσχέδιο του...
υπουργείου Υποδομών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» το οποίο παρουσιάζει τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, προβλέπεται διάταξη για τις αστικές συγκοινωνίες στην οποία πρόστιμα που δεν θα πληρωθούν μέσα σε 60 ημέρες μεταβιβάζονται στη ΔΟΥ του εκάστοτε συγκοινωνιακού φορέα και καταλογίζονται σε βάρος του παραβάτη στο πενταπλάσιο της αξίας τους.
Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο προβλέπει σε άλλο άρθρο του ότι το πρόστιμο ανάγεται στο 60πλάσιο του εισιτηρίου, τότε ένας επιβάτης που δεν έχει εισιτήριο στα μέσα σταθερής τροχιάς καλείται να πληρώσει 72 ευρώ (1,20 ευρώ επί 60).
Εάν το πρόστιμο δεν πληρωθεί μέσα σε δύο μήνες θα μεταβιβαστεί στη ΔΟΥ ως δημόσιο έσοδο, θα πολλαπλασιαστεί επί πέντε και θα «εκτοξευθεί» στα 360 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι αρμόδιοι για τον έλεγχο του εισιτηρίου και την επιβολή προστίμου είναι οι εντεταλμένοι ελεγκτές κομίστρου, που είναι υπάλληλοι του συγκοινωνιακού φορέα. Διάταξη όμως προβλέπει ο έλεγχος να γίνεται και από υπαλλήλους τρίτου φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος του κομίστρου.
Η επιβολή του κομίστρου γίνεται με πράξη του ελεγκτή, την οποία συντάσσει εντός του οχήματος, ενώ ειδικά σε μετρό και ηλεκτρικό το πρόστιμο επιβάλλεται και σε όσους δεν αποδεικνύουν το εισιτήριο τους στην αποβάθρα.
Δίδεται, αντίγραφο της πράξης στον παραβάτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει άμεσα ή σε 60 ημέρες.