την ηθοποιία.
Στο γυμνάσιο ήταν στην θεατρική ομάδα του σχολείου του και σε μικρή ηλικία έγινε δεκτός σε μια από τις μεγαλύτερες σχολές τέχνης, την Julliard στη Νεα Υόρκη.
Εκεί, οι καθηγητές του τον ενθάρρυναν να γίνει κωμικός. Την δεκαετία του 70 έγινε γνωστός από την κωμική σειρά Μόρκ και Μίντι. Εκεί υποδυόταν έναν εξωγήινο.
Παράλληλα έκανε θραύση όπου έδινε παραστάσεις stand up και έγινε τελικά ευρύτερα γνωστός από τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως το Good Morning Vietnam, Dead Poets Society, Mrs Doubtfire, Awakenings, The Fisher King, ενώ ήταν εκπληκτικός χαρίζοντας την φωνή του στο τζίνι από την ταινία κινουμένων σχεδίων Aladdin.
Τέλος της δεκαετίας του 1970 και αρχές του 80 ο Γουίλιαμς είχε προβλήματα με εθισμό στην κοκαϊνη και στο αλκοόλ. Τότε είχε πει ότι το ξεπέρασε.
Ήταν στενός φίλος του μεγάλου ηθοποιού που επίσης έφυγε νωρίς, του Τζων Μπελούσι και μάλιστα ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που τον είδαν πριν φύγει από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο ξενοδοχείο Chateau Marmont το 1982.
Περιέγραφε επίσης ότι αναγκάστηκε να πιεί κυρίως την περίοδο που γύριζε την ταινία Insomnia στην Αλάσκα με τον Αλ Πατσίνο.
Η πρώτη συζυγος του Γουίλιαμς ήταν η Βαλερί Βελάρντι. Ήταν μαζί της από το 1978 έως το 1988 και απέκτησαν έναν γιο τον 31 ετών Ζάκαρι. Η δεύτερη συζυγός του με την οποία πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μαζί της η Μάρσα Γκέιρς ηταν και η μητέρα των άλλων δυο παιδιών του, του Κόντι Αλαν 22 ετών και της Ζέϊντα Ρέι 25.