Στον Πειραιά έφτασαν το πρωί του Σαββάτου οι 186 πολίτες που έφυγαν από την κόλαση της Λιβύης, με την περιπέτειά τους να έχει...
αίσιο τέλος.Οι Ελληνες και αλλοδαποί, που μετέφερε η φρεγάτα «Σαλαμίς» από την Τρίπολη της Λιβύης, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περίπου στις 8.30 π.μ. Πρόκειται για 87 Ελληνες, 13 Κύπριους, 12 Βρετανούς, 79 Κινέζους, μία Ρωσίδα και έναν Αλβανό πολίτη, που είχαν εκφράσει την επιθυμία να απομακρυνθούν από τη χώρα που μαστίζεται από εμφύλιο.
Η επιχείρηση ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν η φρεγάτα έφτασε ανοιχτά της Τρίπολης, ενώ η κινεζική κυβέρνηση ναύλωσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να απομακρύνει ακόμα περισσότερους πολίτες της από τη χώρα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ανακοινώθηκε ότι σταμάτησε η λειτουργία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λιβύη.
Η «Σαλαμίς» αγκυροβόλησε ανοιχτά του λιμανιού, για λόγους ασφαλείας και αποφασίστηκε ο απεγκλωβισμός να γίνει με μικρότερα σκάφη. Η δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη φάση της επιχείρησης ήταν η μεταφορά μέσα από την εμπόλεμη ζώνη της Τρίπολης στο λιμάνι. Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», η τηλεφωνική επικοινωνία των υπευθύνων του υπουργείου Εξωτερικών με τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας διακόπτονταν κάθε λίγο από τις ριπές των πυροβόλων όπλων.
Τελικά τα 186 άτομα μεταφέρθηκαν σε μικρές ομάδες των 20-25 και έτσι χρειάστηκαν αρκετές ώρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ η ομάδα της ΔΥΚ περιφρουρούσε τη μεταφορά και την επιβίβαση που γινόταν με δύο λιβυκά ρυμουλκά.
Στον Πειραιά βρέθηκε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί, προκειμένου να υποδεχθεί τους Κινέζους πολίτες και να συγχαρεί τον πλοίαρχο του «Σαλαμίς» για τον απεγκλωβισμό των συμπατριωτών του από τη λιβυκή πρωτεύουσα. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ευχαρίστησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη, για τη βοήθεια που προσέφεραν στους Κύπριους υπηκόους, κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού.
via