Latest News

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η Ρεπούση ξαναχτυπά για Γενοκτονία Ποντίων


Επανήλθε στο προσφιλές της θέμα η βουλευτής ΔΗΜΑΡ στην Α' Πειραιά Μαρία Ρεπούση, γνωστή από το συνωστισμό στη Σμύρνη...


Οργισμένη καθώς φαίνεται από την πρωτοβουλία των 38 βουλευτών για τις γενοκτονίες, η Μαρία Ρεπούση έγραψε στο twitter: «Αντί σχολίου για την τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ παραπέμπω στο Α. ΛΙΑΚΟΣ: “Βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά!”»
Τι εννοεί ο ποιητής;
«Βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά!» ήταν ο τίτλος άρθρου του ιστορικού Αντώνη Λιάκου, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στο διαδικτυακό περιοδικό Χρόνος. Τότε υπήρξε η πρώτη αντιπαράθεση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Είχε γράψει ο Α. Λιάκος τότε:
«Το ερώτημα που ανακύπτει είναι “τι είναι γενοκτονία;”. Με ποια κριτήρια ονομάζεται μια μαζική εξόντωση γενοκτονία; Το ζήτημα δεν είναι αν η διαδικασία της εξόντωσης έχει για θύματα αμάχους χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή μελετημένη εξόντωση πληθυσμών με κριτήριο τη φυλή ή το θρήσκευμα. Ένα γεγονός δεν είναι από μόνο του γενοκτονία. Ονομάζεται εκ των υστέρων έτσι, κάτω από συγκεκριμένες νομικοπολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν το παρόν της αναγνώρισης και όχι το παρελθόν της διάπραξης.
Η γενοκτονία δηλαδή δεν είναι ένα “αντικειμενικό γεγονός”. Η χρήση του χαρακτηρισμού γενοκτονία εξαρτάται από το ποιες συνέπειες επιδιώκουμε να έχει ο τρόπος που αναφερόμαστε στο γεγονός».
Και ειδικότερα: «Οι διατάξεις στο νομοσχέδιο για το ρατσισμό που διαχέουν το αδίκημα της άρνησης των γενοκτονιών, όπως στην περίπτωση των Ποντίων και των Μικρασιατών, στην πραγματικότητα εξουδετερώνουν το λόγο που μπαίνουν σε ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και επίσης, η πράξη της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τι θα ονομαστεί και τι θα συμπεριληφθεί ως γενοκτονία, εργαλειοποιεί τη μνήμη και προσβάλλει τους νεκρούς γιατί τους βάζει στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης. Η μνήμη και ο σεβασμός στους νεκρούς δεν έχει ανάγκη κανονικοποίησης μέσω του νόμου».
Εν ολίγοις, η βουλευτής Μ. Ρεπούση παραπέμπει στην επιχειρηματολογία του ιστορικού για να εκφράσει την αντίθεσή της στην ποινικοποίηση της άρνησης κάθε γενοκτονίας.
via