Latest News

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Το στέγαστρο Καλατράβα των 130 εκατ. ευρώ στο ΟΑΚΑ είναι αυθαίρετο!


Απίστευτη Ελλάδα - Το στέγαστρο Καλατράβα των 130 εκατ. ευρώ στο ΟΑΚΑ είναι αυθαίρετο


Μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 είναι μια...
αυθαίρετη κατασκευή.
Δηλαδή, η ελληνική πολιτεία, και η διοργανωτές των Αγώνων δέχθηκαν να δαπανηθεί το ποσό των 130.000.000 εκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να έχουμε στη χώρα μας το μεγαλύτερο και ακριβότερο αυθαίρετο του κόσμου.
Μάλιστα από τότε που έληξαν οι αγώνες το στέγαστρο αυτό δεν μπορεί καν να συντηρηθεί ακριβώς γιατί αποτελεί παράνομη κατασκευή και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εκδίδουν τις σχετικές άδειες. Προφανώς είναι οι ίδιες υπηρεσίες που δεν έκαναν το παραμικρό όταν κατασκευαζόταν.
Τη μεγαλειώδη αυτή αποκάλυψη έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο ίδιος άνθρωπος που ως διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού των αγώνων, Κώστα Καραμανλή είχε καλύψει κάθε πρόβλημα προφανώς για… καλό σκοπό.
Σύμφωνα, με τις δηλώσεις του κ. Ανδριανού «το πρόβλημα έχει δύο ξεχωριστά σκέλη: Το πρώτο αφορά το παρελθόν, αφορά τα δεδομένα που κληρονομήσαμε, αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαστικά πρέπει να κινηθούμε σήμερα. Και το δεύτερο αφορά ακριβώς το τι κάνουμε σήμερα, μέσα σ’ αυτό το αναγκαστικό πλαίσιο, για να επιλύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα.
Είναι βεβαίως αλήθεια ότι η ολυμπιακή προετοιμασία έγινε με εντελώς διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και υπό την πίεση του χρόνου. Πολλές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν χωρίς πρόβλεψη για την μετα-ολυμπιακή τους χρήση. Επίσης πολλές από αυτές, όπως ακόμα και τα εμβληματικά στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ, κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να εκδοθεί άδεια για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής. Αυτό είχε ως συνέπεια στις περισσότερες περιπτώσεις να μην έχουν γίνει έργα συντήρησης και επισκευής από το 2004 μέχρι σήμερα.Αυτά τα προβλήματα πλέον τα επιλύουμε, ξεμπλέκοντας κουβάρια μιας ολόκληρης δεκαετίας:
  • Με νομοθετική ρύθμιση που ήδη ψηφίστηκε τακτοποιούνται οι αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις, που ήταν και προϋπόθεση για να εκδοθούν οι άδειες για έργα συντήρησης και επισκευής.
  • Ειδικά για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που επαναλαμβάνω είχε να γίνει από το 2004, διασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ. Άλλες 600 χιλιάδες ευρώ έχουμε δεσμεύσει από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μόνωσης.
  • Παρατείνουμε την αθλητική χρήση του Αγίου Κοσμά μέχρι το τέλος του 2015 και αξιολογούμε τις διαθέσιμες λύσεις για τη μετεγκατάσταση, αλλά και για τη χωροθέτηση του προπονητηρίου της Εθνικής Ποδοσφαίρου.
  • Τέλος, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που μένουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διαδικασία αδειοδότησης του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ και του Καυταντζογλείου πέρασε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ για την καλύτερη αξιοποίησή τους.
Ειδικά για τις εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό, αφού επιτέλους ξεκαθαρίστηκε νομικά, μόλις πριν από ενάμιση μήνα το ζήτημα της αρμοδιότητας τους, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ σε σύσκεψη που είχαμε την Παρασκευή δεσμεύθηκε να αναλάβει την ευθύνη του καθαρισμού του χώρου, της επισκευής και της αποκατάστασης, για να παραχωρηθεί στη συνέχεια η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε άλλο φορέα ή ΟΤΑ, ο οποίος θα αναλάβει και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.
Από τη μια λοιπόν οι περισσότερες εγκαταστάσεις που παρουσιάζονται στα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, όπως το Μπιτς-Βόλεϊ το Φάληρο, το Σόφτμπολ, το Κανόε-Καγιάκ, ο Σχινιάς, είτε έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση, είτε βρίσκονται στη διαδικασία της αξιοποίησής τους.
Και από την άλλη, για τις εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν, είτε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε από άλλους φορείς, πλέον επιλύουμε τα θεσμικά προβλήματα μιας ολόκληρης δεκαετίας και προχωράμε στη συντήρηση και επισκευή τους, διασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους, στο πλαίσιο βέβαια της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας».